koja-e-prichinata-za-kjelavosta-kaj-mazhite_image
Споделете со пријателите!

Тајните на ќелавоста
Со возраста, многу работи се менуваат во човечкото тело, од кои некои се невидливи за окото, а други влијаат на човечкиот вид. Пример е слабеење и опаѓање на косата, наречена ќелавост.

Лекарите проценуваат дека оваа состојба може да влијае на 80% од белите мажи до нивниот 70-ти роденден.

Ново истражување ги анализираат причините за оваа визуелна промена и механизмите што предизвикуваат ќелавост се веќе идентификувани. Причините може да се најдат со испитување на нормалниот клеточен циклус на клетките што ги сочинуваат фоликулите на косата. Кај младите организми, овие клетки имаат многу специфичен животен циклус, во кој нормалната клеточна делба, наречена симетрична и малку поразличната асиметрична клеточна делба, е исклучително добро избалансирана. Со возраста, има промени во оваа рамнотежа и токму тие доведуваат до промени.

Губење на косата, исто така наречена алопеција, е најчесто наследна и се пренесува од генерација на генерација.

Косата расте благодарение на матичните клетки во нивните фоликули на косата. Овие фоликули се мини-органи и основата на растот на косата лежи во правилниот тек на клеточниот циклус на фоликуларните матични клетки. Ако рамнотежата е навалена во корист на симетрична или асиметрична поделба, фоликулот на косата е оштетен и неговата функција се менува. Со напредувањето на возраста, покрај промената на рамнотежата, се забележува и друг вид клеточна делба – атипична сенилна асиметрична поделба.Причината за новиот тип на поделба лежи во меѓуклеточната матрица и особено во хемидезмозомите, кои се протеини кои ги врзуваат клетките со екстрацелуларната матрица Благодарение на оваа врска, клетките можат да се ориентираат на нивната локација во одреден простор. Другите протеини одговорни за поларитетот на клетките се исто така вклучени во процесот.

Прочитајте:  Елиминациона диета - помош при алергија или интолеранција на храна

Како што старееме, хемидемозомите и протеините кои го одредуваат поларитетот добиваат разни промени што доведуваат до абнормалности во нормалниот циклус на матични клетки во фоликулите на косата. Може да се каже дека клетките се дезориентираат и исцрпуваат и тоа е она што доведува до опаѓање на косата и ќелавост.

Ако научивме нешто од панемијата на коронавирусите, треба да очекуваме неочекувано. Губењето на косата што го развиваат многу луѓе, сепак, можеби не е толку неочекувано. Привремено губење на косата е нормално по треска или болест. Треската е чест симптом на КОВИД-19. Неколку месеци по висока температура или закрепнување од болест, многу луѓе забележуваат опаѓање на косата. Дури и ако никогаш не сте имале треска или КОВИД-19, сепак може да видите како опаѓа косата. Емоционалниот стрес исто така може да принуди повеќе влакна отколку нормално во фаза на пролевање. А, кој не се чувствува понагласен и вознемирен за време

Ако се сомневате дека опаѓањето на косата разговарајте со експерт за губење на косата, дерматолог.


Споделете со пријателите!