koga-da-se-posomnevame-na-infekcija-so-helikobakter_image
Споделете со пријателите!

Helicobacter pylori инфекција- најчеста причина за гастритис и чир и ризик фактор за појава на малигни болести на желудникот!
Повеќето од нас слушнале за хеликобактер или имале пријател или член на семејството кој се борел со оваа бактерија! Но дали знаеме зошто е важно да се третира инфекцијата со Helicobacter pylori и кога да се посомневаме на нејзино зголемено присуство во нашиот желудник?

„Хеликобактер е подмолна бактерија која предизвикува зголемено лачење на желудочна киселина, а има способност да преживее во желудникот.

Helicobacter pylori е подмолна бактерија која има способност да преживее во киселата средина на желудникот и да се насели на гастричната слузница. Предизвикува зголемено лачење на желудочна киселина и доколку не се третира навремено може да дојде до посериозни компликации како:

  • Гастритис
  • Гастричен или доуденален чир
  • Аденокарцином на желудник
  • Non-Hodgkin’s-ов лимфом на желудникот

Затоа побарајте помош од лекар и направете тест за хеликобактер ако секојдневно (или повремено во тек на 2-4 недели) се соочувате со некој од следниве симптоми:

  • Желудечна болка
  • Жарење и печење во пределот на желудникот
  • Киселини
  • Надуеност и чувство на брзо заситување
  • Гадење и повраќање

Запомнете: Здравствените симптоми кои перзистираат не смеат да се занемаруваат! Повеќето болести може успешно да се третираат ако се откријат во рана фаза, а тоа често зависи од самите нас!


Споделете со пријателите!