korisni-svojstva-na-hrom-1-del_image
Споделете со пријателите!

Кои се корисни својства на хром и под кои услови се препорачува да се земе како додаток?
Поради ниската минерална содржина на почвата, како и термичката и друга преработка на прехранбените производи, се забележува ниско ниво во прехранбените производи, кои се сметаат за богати и вредни извори на хром. Разновидната палета на корисни својства на хром е причина за нејзина примена кај многу болести, овој микроелемент обично се применува како дел од комплексен третман во комбинација со други адитиви, лекови и терапевтски процедури.

Најчесто, овој драгоцен елементот во трагови се користи во следниве услови:

Дијабетес мелитус: Бројни студии на полето го потврдуваат благотворниот ефект на нормализирање на висок шеќер во крвта кај лица со дијабетес, но и во пред-дијабетични услови.

Хромот дејствува дополнително, намалувајќи ги ризиците и сериозноста на типичните компликации на дијабетес, со тоа што препорачаните дози варираат во голема мерка (помеѓу 200 и 1.000 микрограми).

Покачен шеќер во крвта како резултат на терапијата со лекови: некои лекови, како што се бета блокатори, кортикостероиди, лекови што се користат за лекување на СИДА, имаат ризик од зголемување на шеќерот во крвта, па дури и развој на дијабетес.

Синдром на полицистични јајници: во оваа состојба се јавува и зголемување на шеќерот во крвта, што може успешно да се влијае со помош на хром.

Хиперхолестеролемија: Доколку постои лош липиден профил, висок холестерол и триглицериди, се препорачува да се вклучи хром во дози помеѓу 15 и 200 микрограми за да се намалат ризиците од компликации поврзани со состојбата

Психијатриски и нарушувања во однесувањето: контроверзните студии покажуваат одредено подобрување на симптомите кај лица со депресија, вознемиреност, нарушувања во исхраната (на пр. компулсивно прејадување), биполарно афективно нарушување, па дури и шизофренија, но потребни се големи, длабински студии за да се докаже неговото влијание и потребната количина.

ПРОЧИТАЈТЕ ПОВЕЌЕ ОД:
Корисни својства на хром [1 дел]

Прекумерна тежина и дебелина: Хромот е еден од елементите за кои сè повеќе се коментира во врска со намалувањето на вишокот тежина, особено кога се комбинира со други агенси со иста ефикасност и производи и намирници кои се водат за топачи на масти.

Прочитајте:  Најчести прашања и одговори поврзани со исхрана без лактоза!

Спорт: некои спортисти користат хром за да ја подобрат мускулната сила и издржливост и во едно да изградат мускулна маса.

Внесот на исхрана со хром може да доведе до подобрена когнитивна функција, особено ако нарушувањата се должат на недостаток на овој минерал.

Кај акни: хром има сложени ефекти, со доказ дека го подобрува типот и состојбата на кожата, ги подобрува симптомите на акни и го намалува ризикот од компликации.

Заболувања на мускулно-скелетниот систем: Овој минерал ја подобрува состојбата на мускулно-скелетниот систем и се препорачува за пациенти со ризик и постари лица

Земен во соодветни дози, хромот има благотворен ефект на целокупното здравје, спречува развој на голем број метаболички, ендокрини, мускулно-скелетни и срцеви заболувања, како има убаво влијание при одржување на нормална телесна тежина и расположение.

Земањето повисоки од препорачаните дози носи ризици, најчесто кога ексцесивно се внесува во форма на додаток во исхраната.

Кој е ризикот од употреба на адитиви кои содржат хром?

Употребата на адитиви кои содржат само хром (монопрепарати) или комбинирани производи и мултивитамини (содржат хром во комбинација со други основни минерали и витамини) генерално се смета за релативно безбедна.

Многу мал процент од луѓето кои земаат вакви додатоци опишуваат благи, минливи поплаки, обично како што се непријатност во стомакот, водени празнења, главоболка, блага малаксаност, палпитации, нарушувања на спиењето, промени во расположението, кои тешко можат да се карактеризираат како несакани ефекти кои се препишуваат само на додатоците, бидејќи тие можат да бидат резултат на еден куп други причини.

Мал процент од пациентите доживуваат преосетливост на хром, поради што неговата употреба е контраиндицирана за да се намали ризикот од сериозни алергиски реакции.Кај пациенти со тешко хепатално и бубрежно оштетување, хром може да доведе до влошување и затоа треба да се користи само со докажана потреба и строга медицинска контрола. Генерално, студиите од областа не укажуваат на ризик од сериозна токсичност на населението во препорачаните дневни дози. Употребата на вакви додатоци не се препорачува за време на бременост.


Споделете со пријателите!