kako-se-odnesuvaat-horoskopskite-znaci-vo-epidemija_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 974 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2. Регистрирани сe вкупно 132 нови позитивни случаи од 12 градови во државата (Табела 1). Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (56.0%).

Од вкупниот број на тестирани, 132 припаѓаат на таргетираниот скрининг во градинките (Штип, Прилеп, Битола и Скопје) со 2 регистрирани позитивни случаи, вработени во градинки во Пробиштип.

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 02.06.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 56 1
Куманово 12 1
Штип 7
Струга 6
Тетово 5 1
Велес 3
Гостивар 3
Кочани 3
Пробиштип 2
Прилеп 1 1
Охрид 1
Кавадарци 1
Вкупно 100 4

Регистрирани се случаи во сите возрасни групи, а најзастапена е возрасната група од 50-59 години со 23 позитивни. Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 53 лица од женски и 47 од машки пол.

Регистрирани се 10 хоспитализирани, а кај 26 лица е регистрирано присуство на коморбидитети. Од вкупниот број на нови случаи, 50 имаат контакт со потврден случај.

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 10 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Регистрирани се четири смртни случаи, со место на живеење од Скопје, Куманово, Тетово и Прилеп. Случаите биле на возраст од 58-85 години. Сите случаи имале симптоми и биле хоспитализирани во КИБФС и ГОБ 8-ми септември каде и починале. Само еден од случаите немал коморбидитети а 2 имале контакт со потврдени случаи. Сите починати се без историја на патување во странство.

Прочитајте:  Клеточниот стрес е одговорен за многу вродени дефекти

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 02.06.2020, пријавени се вкупно 2.491 случај на COVID-19 (I=119,9/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 31 град/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје, Куманово, Тетово, Прилеп, Велес и Штип, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Куманово, Прилеп Велес и Дебар. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 02.06.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 6.194.533 (113.198 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 376.320 (4.242 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 2.905.432 (64.718 нови)
 • Смртни случаи – 163.248 (1.820 нови)

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 2.175.941 (16.150 нови)
 • Смртни случаи – 182.416 (1.824 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 536.148 (16.011 нови)
 • Смртни случаи – 12.899 (272 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 283.845 (11.133 нови)
 • Смртни случаи – 8.000 (257 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 184.305 (107 нови)
 • Смртни случаи – 7.044 (7 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 108.121 (3.879 нови)
 • Смртни случаи – 7.044 (62 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!