korisno-li-e-praktikuvanje-na-ekstremen-sport-za-psihichkoto-zdravje_image
Споделете со пријателите!

Спортистите кои се занимаваат со екстремни спортови често ги нарекуваме адреналински зависници, луди или екстремисти, затоа што често пати го ризикуваат своето здравје а понекогаш и животот со активности кои се опасни.
Спортистите кои се занимаваат со екстремни спортови често ги нарекуваме адреналински зависници, луди или екстремисти, затоа што често пати го ризикуваат своето здравје а понекогаш и животот со активности кои се опасни.

„Екстремниот спорт ја подобрува врската со природата и го тонизира целото тело.“

Ерик Брајер е психолог кој ги истражува аспектите на екстремните спортови кои велат дека треба да бидете повеќе од „луди“ за да практикувате екстремен спорт. Мислењето на Брајер е дека учество во слични потфати бара многу знаење, способности и познавање на средината во која се одвива одредена акција. Овие луѓе за да не се повредат при практикување на екстремен спорт, мора да се особено ефективни во практичната примена на правилата во спортот, при што евентуално лоша проценка или грешка може да резултира со инцидент кој ќе им наштети на здравјето или ќе ги убие во буквална смисла на зборот. Ние секогаш обрнуваме естремно големо внимание на ризикот од екстремни спортови, и излегува дека е само производ кој треба да биде мудро управуван. Всушност, таквата активност ја подобрува врската со природата и го тонизира целото тело. Експертите открија дека постои корелација помеѓу екстремните спортови и високата психолошка стабилност, па дури и прифаќањето на смртта. Објаснувањето е дека при практикување на ваков спорт луѓето мора да ја прифатат можноста за повреда и губење на животот. Интересно е истражувањето на анхедонијата (нарушување при кое луѓето ја губат способноста да чувствуваат задоволство или пријатни чувства) преку скокови со падобран – одкриени се резултати кои водат до јасно објаснување зошто сличен спорт е опоен. Стравот предизвикан од скокањето (води до одвојување на адреналин), често се чувствува како допамински пик (еуфорија). По истражувањето од 2009 година, во кое се испитувало влијанието на скокови со падобран на луѓе со покачени нивоа на анксиозност и алекситимија (недостаток на јасност во личните емоции), излегло дека екстремните чувства ги задоволуваат емоционалните потреби на овие луѓе. И на крај можеме да ги сумираме сите информации со фактот дека екстремните спортови даваат чувство на зајакнување. Чувството дека го земате животот во свои раце, придружено со концентрирање во текот на активноста, е дар за овие спортисти.

Прочитајте:  Најголемиот победник на ЛОИ Рио 2016

Информациите говорат дека адреналинот го обојува сивилото на загрижувачките и депресивни состојби и е корисен за менталното здравје, кога е добиен со екстремен спорт.


Споделете со пријателите!