na-koja-vozrast-sme-najumni_image
Споделете со пријателите!

Не постои возраст во која сме исклучително добри во секоја когнитивна активност.
Дали знаете кога го достигнуваме врвот на нашите когнитивни вештини? Колку повеќе старееме, толку повеќе чувствуваме дека интелигенцијата ни опаѓа. Истражувањата на оваа тема претставуваат прилично интересен аспект. Според нив, нема возраст во која сме исклучително добри во секоја когнитивна активност. Дџошуа Хартшорн и Лора Џермин спроведоа серија студии на 48.537 лица, подложувајќи ги на стандардни тестови за интелигенција и меморија. Резултатите откриваат дека брзините на обработка на информации, краткотрајната меморија за семејни сеќавања и настани се најнапредни на возраст од 18 години, а потоа започнуваат да се влошуваат. Визуелно-просторно и апстрактно размислување стагнира помеѓу 20 и 30 години. Другите когнитивни функции, како што се вокабулар, употреба на зборови и општи информации најдобро се развиваат на возраст од 40 години или подоцна.

Видови на интелигенција

Работите стануваат комплицирани кога треба да се разграничат различните типови на интелигенција. Филип Акерман не мисли дека тоа треба да се мери на ист начин кај возрасни и деца.

Кој може да каже кога точно интелигенцијата на една млада личност се претвора во интелигенција на зрела личност?

Флуидна и кристална интелигенција

Флуидниот тип на интелегенција се одредува со тестови за апстрактно размислување и наоѓање на еднакви мотиви. Додека пак Кристалната интелегенција се одредува според вокабуларот, неговата употреба и општото знаење.

Повеќето тестови за интелигенција, првенствено наменети за деца на училишна возраст, не вклучуваат знаења што ги стекнуваме откако ќе се вклучиме во одредено поле на работа.

Се разбира, според критериумите за млади, возрасните од средна возраст веројатно не се толку интелигентни како оние од порана возраст. Меѓутоа, ако се земе предвид разликата помеѓу двата типа на интелигенција, тогаш средовечните луѓе се во нормални граници.

Искуството е исто така важно

„Средовечните луѓе имаат многу повеќе знаење од помладите.“

Филип Акерман спроведува различни тестови поврзани со специфичните знаења од различни области, со 288 образовани возрасни на возраст меѓу 21 и 62 години. Областите кои се опфатени се уметноста, музиката, светската литература, биологијата, физиката, психологијата, технологијата, правото, астрономијата и електрониката. Тој забележува дека средовечните луѓе имаат многу повеќе знаење во односните области од помладите. И тој продолжува: „Многу активности што бараат интелектуална работа во реалниот живот не можеа да се остварат без голем пакет практични вештини и специфично знаење. Од гледна точка на интелигенција, дури и најдобриот почетник лекар не можеше да се справи со кардиоваскуларната хирургија совршено, во споредба со средовечен експерт. Слично на тоа, студент на универзитет со највисок степен не би можел да заштити докторска теза, во споредба со студент кој поминал неколку години во академска институција, правел академски студии и направил компаративни анализи. Од овој агол, знаењето не ја компензира задушената когнитивна функција на возрасните, туку интелигенцијата “.

Прочитајте:  Неколку совети за справување со непријатниот мирис на стапала

Сепак, треба да напоменеме дека Акерман носи уште еден важен заклучок. Трите тестови од областа на хемијата, биологијата и физиката се негативно поврзани со возраста како фактор. Ова значи дека сите три се најсилно поврзани со флудниот тип на интелигенција. Ова е исто така објаснување за раниот развој на младите научни генијалци. Резултатите се охрабрувачки и за постарите лица. Освен ако човек во поодмината возраст не се обиде да ја добие Нобеловата награда за физика на возрасни, но има многу области во кои може да продолжи да се развива и акумулира знаење до крајот на животот. Покрај тоа, Акерман открива дека некои црти на личноста, како интелектуалната љубопитност, се поврзани со знаење во одредено поле што нема никаква врска со податоците и мерењето на интелигенцијата.

Седум аспекти на поставување на цели

Ако сакаме да ја одржиме нашата флуидна интелигенција со текот на времето, научниците сметаат дека е добра идеја да си поставиме поголема цел на долг рок.

Тоа е добар лек за когнитивното опаѓање кое е карактеристично кај постарите луѓе. Џијон Ким и нејзиниот тим анализираат седум аспекти на поставување на целите:

  • Планирање за иднината;
  • Важноста на дневните активности;
  • Ажурирање на плановите со текот на времето;
  • Свесност за тоа што сакаме да постигнеме;
  • Дали сме го постигнале тоа што го сакаме;
  • Дали сме заинтересирани;
  • Дали со нашите постапки се стремиме кон иднината.

Тие исто така забележуваат дека доколку некое лице постојано ја ажурира својата цел, таа игра улога на заштита од нарушување на неговите когнитивни функции. Поставувањето на целите го продолжува животот. Истражувањето ја поддржува идејата дека поставувањето цели во животот има корисен ефект врз здравјето и среќата на луѓето. Научниците откриваат дека високите цели ја намалуваат смртноста и кардиоваскуларните заболувања, го продолжуваат животниот век, одржуваат добар тонус иго намалуваат ризикот од мозочен удар.


Споделете со пријателите!