misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 622 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2.

Од вкупниот број на тестирани, 251 припаѓа на таргетираниот скрининг во градинките и домовите за стари лица (Скопје, Велес, Куманово и Кочани) со 1 регистриран позитивен случај, пациент згрижен на дом за стари лица во Скопје..

Регистрирани сe 25 нови позитивни случаи од 7 градови во државата (Табела 1).

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 26.05.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 14 1
Штип 4
Куманово 2
Тетово 2 1
Струга 1 1
Велес 1
Прилеп 1
Вкупно 25 3

Регистрирани се случаи во сите возрасни групи, а најзастапена е возрасната група над 60 години со 7 позитивни. Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 16 лица од женски и 9 од машки пол.

Регистрирани се 4 хоспитализирани лица. Кај 4 лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Од вкупниот број на нови регистрирани случаи 14 имаат контакт со потврден случај. Не се регистрирани лица кои имале историја на неодамнешно патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 17 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Пријавени се 3 смртни случаи. Случаите се на возраст од 41-58 години, ците хоспитализирани со присутни симптоми. Случаите биле хоспитализиран во КИБФС и ГОБ 8-ми септември каде и починале. Еден од случаите имал пропратни коморбидитети, а два имале контакт со потврден случај. Починатите се без историја на патување.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 26.05.2020, пријавени се вкупно 2.039 случаи на COVID-19 (I=98,5/100.000).

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2018/2019
за 3-та недела

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 31 град/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел од нив се регистрирани во Скопје, Куманово, Прилеп, Тетово и Велес, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Куманово, Прилеп, Дебар и Велес. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 24.05.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 5.404.512 (99.780 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 343.514 (1.486 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 2.454.452 (59.157 нови)
 • Смртни случаи – 143.739 (2.267 нови)

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 2.041.705 (16.569 нови)
 • Смртни случаи – 173.213 (-1.215* нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 438.900 (11.068 нови)
 • Смртни случаи – 11.293 (129 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 210.273 (9.066 нови)
 • Смртни случаи – 6.140 (188 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 175.397 (878 нови)
 • Смртни случаи – 6.902 (23 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 83.044 (3.042 нови)
 • Смртни случаи – 2.214 (94 нови)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!