kako-da-go-chistite-i-dezinficirate-vashiot-dom-za-da-se-zashtitite-od-koronavirus-1-del_image
Споделете со пријателите!

Хигиена на раце и други препораки за чистење и дезинфекција на домови во кои се наоѓаат лицата кои се подложени на тестирање COVID-19 или оние кои живеат со потврдени случаи и се во изолација.
Овие препораки даваат упатства за чистење и дезинфекција на домови во кои се наоѓаат лицата кои се подложени на тестирање COVID-19 или оние кои живеат со потврдени случаи и се во изолација. Цел е да го ограничиме опстанокот на вирусот во животната средина. Овие упатства се фокусирани на домаќинствата и се наменети за пошироката јавност.

Како да го исчистите и дезинфицирате вашиот дом

Површини:

 • Носете ракавици за еднократна употреба кога чистите и дезинфицирате површини;
 • Исфрлете ги откако ќе ги преземете;
 • Ако користите ракавици за еднократна употреба, тие треба да бидат само за да ги чистите и дезинфицирате површините за COVID-19 и да не се користат за други цели;
 • Внимавајте на упатствата за употреба на производите за чистење и дезинфекција;
 • Не заборавајте да ги миете рацете откако ќе се отстрани секоја ракавица;
 • Ако површините се извалкани, тие мора да се третираат со детергент или сапун и вода пред да се дезинфицираат;
 • Белината, алкохолниот раствор (најмалку 70%) и дезинфекциите регистрирани со ЕПА се некои од најефикасните средства за дезинфекција;
 • Белината може да се користи за чистење на одредени површини (плочки, камени подови, итн.);
 • Внимавајте на датумот на истекување и следете ги упатствата на етикетата на задната страна;
 • Никогаш не мешајте го белилото со амонијак или кој било друг детергент;
 • Ако производот е во рамките на неговиот рок на траење и правилно се раствора во вода, може да биде ефикасен против коронавирус.

Се верува дека производите одобрени од ЕПА за појава на вирусни патогени може да бидат ефикасни против COVID-19 заснован на докази за потешко искоренување на вирусите. Следете ги упатствата за употреба на сите производи за чистење и дезинфекција (на пр. Концентрација, метод на апликација, време на контакт, итн.)

За меки површини, како што се теписи, завеси, итн., Отстранете ја видливата нечистотија, доколку има, исчистете ја со соодветен детергент дизајниран за употреба на слични типови површини. Потоа, исперете ја по можност на повисока температура користејќи средства одобрени од ЕПА за уништување на новонастанати вирусни патогени.

Облека, крпи, постелнина и другo…

 • Носете ракавици за еднократна употреба кога ракувате со валкани алишта на заразено лице. Потоа исфрлете ги во ѓубре.
 • Ако користите ракавици за еднократна употреба, тие треба да бидат дизајнирани за чистење и дезинфекција на површини и без друга намена.
 • Измијте ги рацете веднаш по отстранувањето на нараквиците.
 • Ако не користите ракавици при ракување со валканата алишта на болно лице, не заборавајте да ги измиете рацете потоа.
 • Ако е можно, не тресете го текстилот. Ова може да го минимизира ширењето на вируси во воздухот.
 • Исперете ја облеката како што е соодветно и во согласност со упатствата на производителот. Ако е можно, пуштете ги на повисока температура и исушете ги целосно. Валканите алишта на болно лице може да се перат со оние на другите луѓе.
 • Исчистете ја и дезинфицирајте ја корпата за алишта како што е наведено погоре.
 • Ако е можно, размислете да ставите торба за еднократна употреба (т.е. да може да се фрли).
Прочитајте:  COVID-19 и безбедност на храната – водич за бизниси со храна

Хигиена на рацете и други превентивни мерки

 • Членовите на семејството треба редовно да ги чистат рацете, вклучително и по отстранувањето на нараквиците и по контакт со заразено лице, миејќи ги со сапун и вода 20 секунди.
 • Ако не ви е достапна вода и вашите раце не се видливо загадени, можете да користите средства за дезинфекција што содржи најмалку 60% алкохол.
 • Но, ако тие се валкани, секогаш прво измијте ги со сапун и вода.
 • Членовите на семејството треба да ги следат вообичаените превентивни мерки на работа и дома, со препорачаната хигиена на рацете треба да избегнуваат допирање на очите, носот и устата со валкани раце.

Дополнителни клучни точки за чистење на рацете:

 • После дување на носот, кашлање и кивање.
 • По користењето на тоалетот.
 • Пред јадење или подготвување храна.
 • По контакт со животни или миленичиња.
 • Пред или после извршување на рутинска грижа за друго лице кое има потреба од помош (како на пример дете).

Други препораки

 • Болниот треба да јаде во својата соба ако е можно.
 • Да користи ракавици за еднократна употреба додека ракува со приборот. Приборот, откако ќе се ослободи, мора да се мие со топла вода или во машина за миење садови.
 • Рацете исто така треба темелно да се мијат со сапун.
 • Ако е можно, ставете вреќи за еднократна употреба во корпата за ѓубре. Користете ракавици при ракување со нив.
 • Измијте ги рацете откако сте ставиле кеса, отстранле или ги пренесувате за фрлање.
 • Размислете за консултација со вашиот локален оддел за насоки за отстранување на ѓубре, доколку ги има.

Споделете со пријателите!