kako-se-odnesuvaat-horoskopskite-znaci-vo-epidemija_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 8.413 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2. Регистрирани сe вкупно 1.103 нови позитивни случаи од 26 градови во државата (Табела 1). Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=509; 46,1%) и Тетово (n=147; 13,3%).

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 21-28.06.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 509 28
Тетово 147 12
Охрид 67 1
Штип 63 3
Куманово 58 2
Струга 51 3
Ресен 41 2
Гостивар 35 3
Прилеп 26
Кичево 22 1
Велес 18 2
Свети Николе 13
Битола 10
Кочани 10
Дебар 9
Пробиштип 5
Крива Паланка 4
Кавадарци 4
Струмица 4
Неготино 2
Гевгелија 1
Пехчево 1
Демир Хисар 1
Крушево 1
Македонски Брод 1
Вкупно 1.103 57

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица над 60 години со 288 (26,0%) позитивни. Поголем број на заболени се регистрира и кај лицата на возраст од 50-59 (n=219; 19,9%), 40-49 (n=205; 18,6%) и од 30-39 години (n=188; 17,0%). Најмал број е регистран кај децата од 0-9 (n=40; 3,6%) и 10-19 години (n=34; 3,1%).

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 521 (47,2%) лица од женски и 582 (52,8%) од машки пол.

Од случаите кои се епидемиолошки истражени (n=915; 83,0%), регистрирани се 158 (17,3%) хоспитализирани, а кај 324 (35,4%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Од вкупниот број на нови случаи, 389 (42,6%) имаат контакт со потврден случај. Регистрирани се 11 лица со историја на патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 447 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Прочитајте:  Отворена канцеларија во општина Маврово - Ростуше

Пријавени се 57 смртни случаи од 10 градови (Табела 1). Најголем дел од случаите се на возраст над 60 години (n=42; 73,7%). Од починатите, 55 биле хоспитализирани, а 2 починале во вонболнички услови. Коморбидитети се регистрирани кај 44 починати лица.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 28.06.2020, пријавени се вкупно 6.208 случаи на COVID-19 (I=298,8/100.000).

Според место на постојано живеење/ повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 32 градови/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел регистрирани во Скопје, Куманово и Тетово, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Куманово и Прилеп. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 28.06.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 10.021.401 (178.328 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 499.913 (4.153 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 5.042.486 (108.514 нови)
 • Смртни случаи – 244.791 (2.860 нови)

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 2.673.131 cases (16.694 нови)
 • Смртни случаи – 196.835 (294 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.041.774 (17.552 нови)
 • Смртни случаи – 23.888 (439 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 760.816 (24.962 нови)
 • Смртни случаи – 21.078 (457 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 288.347 (9.532 нови)
 • Смртни случаи – 5.879 (94 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 214.106 (1.074 нов)
 • Смртни случаи – 7.429 (9 нов)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!