Споделете со пријателите!
Принципи на исхрана кај луѓе кои патат од болести на желудникот.
Оваа диета е наменета за оние луѓе кои боледуваат од гастроезофагеална рефлуксна болест, езофагеални улцери, езофагитис, пептична улцерна болест, диспепсија, хроничен гастритис, пептични езофагеални стриктури или имаат некои други проблем со хранопроводот и желудникот, со цел да се ограничи или избегне храната која предизвикува иритација на желудникот и зголемена желудечна секреција со цел да се спречат непријатностите кои ги предизвикува- Јадете три главни јадења и три ужини дневно во еднакви интервали со цел да се избегне глад или прејаденост во текот на денот (ритам во исхраната);
- Јадете полека и добро џвакајте ја храната;
- Избегнувајте го стресот;
- Седете исправено за време на јадењето и 1 час потоа;
- Избегнувајте да јадете 3 часа пред легнување, поткаснувања пред самото легнување го стимулираат ноќното лачење на киселина во желудникот и прават гастрични тегоби;
- Изберете обезмастена храна како дополнување на наведената диета;
- Намалете со внос на хрaна и пијалоци кои содржат кофеин (кафе), продукти од домати, чоколадо и кисели овошки;
- Во храната вклучете извор на протеини( млеко, месо, јајца, сирење) во секој оброк;
- Антацидите би требало да се земаат во препишаната доза – еден час пред јадење како и навечер пред спиење. Со овој режим на земање на антацидите се одржува стабилна желудечна секреција во текот на целиот ден;
- Некористете млеко и млечни кремови наместо антацид за регулирање на киселоста во желудникот;
- Продукти со кофеин (кафе, чај и кола-пијалоци) и безкофеински кафиња предизвикуваат зголемена желудечна секреција, треба да се избегнуваат и да се внесуваат во што е можно помали количини;
- Не користете газирани пијалоци и конзервирана храна.
Оваа диета е само посочување на најчестите предизвикувачи на дискомфорт кај пациентите. Во основа диетата е индивидуална и секој пациент треба да ја осознае и отфрли онаа храна која нему му создава дискомфорт.
1 = ХРАНА КОЈА ШТО СЕ ПРЕПОРАЧУВА
2 = ХРАНА КОЈА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ТЕГОБИ
Лебови и теста:
- Бел и црн пченичен леб и други кисели теста како кифлички, француско лебче, лепињи, тортиљи.
- Мрсни теста и теста со цералии, како кроасани и други лиснати теста. Лебови со семки и нелупени зрна од житарици. Чипсови и други масни грицки
Зеленчук:
- Зеленчук како вариво и гарнир (грашак, боранија, компир, ориз, моркови)
- Зеленчук кој создава гасови: брокули, карфиол, зелка, марула (зелена салата), кромид, краставица, пиперки, домати и продукти од домати.
Овоштие:
- Јаболки, банани и друго овоштие кое пациентот може да го поднесува. Пастеризирано овоштие во облик на компоти, овошни сокови и печени овошки.
- Лимони, грејпфут, портокали, сите видови на бобинки, ананас и сокови од овие овоштија.
Споделете со пријателите!