hranenje-pri-bolesta-na-behterev_image
Споделете со пријателите!

Исхраната во присуство на болеста на Бехтерев треба да биде избалансирана, да содржи доволно количество витамини и микроелементи, но примените калории да не ја надминуваат потрошената енергија,
Болест на Бехтерев (анкилозирачки спондилитис) е хронична болест со автоимун карактер, што предизвикува воспаление на зглобовите (главно е поразен рбетниот столб). Како резултат, коските, кои ги формираат зглобовите, се соединуваат целосно и се појавува анкилоза. Исхраната во присуство на оваа болеста треба да биде избалансирана, да содржи доволно количество витамини и микроелементи, но примените калории да не ја надминуваат потрошената енергија, во спротивно ќе се натрупаат вишокот килограми, што е апсолутно контраиндицирана кај болест на Бехтерев (при акумулација на непотребно тежина зглобовите се преоптоварени).

Потребно е следење на следните принципи:

  • Да ја замените готварската сол со морска, некои нутриционисти препорачуваат замена на солта со морски алги во прав;
  • Најдобро е да се спроведува медитеранската исхрана;
  • Млечните производи кои се конзумираат да не се со висока содржина на масти;
  • Да се јаде повеќе свежо овошје и зеленчук;
  • Салатите да се зачинуваат само со нерафинирани растителни масти: пченкарно или сончогледово масло, маслиново масло или масло од ленено семе;
  • Секој ден во менито да се вклучат сушено овошје, семиња и ореви;
  • Јадете повеќе лиснат зеленчук и зачински растенија: магдонос, копар, босилек, марула;
  • При приготвување на храна, акцентот да се стави на цели зрна и супи;
  • Прехранбените производи и јадењата да бидат свежи, храната може да се задушува или да се свари (во зависност од јадењето) или да се јаде сурова;
  • Може да се јаде риба;
  • Масните видови на месо треба да бидат ограничени.
Прочитајте:  Опстипација и ленено семе

Научници докажуваат дека вегетаријанците и оние кои имаат сурова исхрана заболуваат многу поретко од болест на Бехтерев, а луѓето кои поминале кон таква исхрана, се чувствуваат значително подобро.

Штетни и опасни јадења:

  • алкохолни пијалоци;
  • рафинирани производи;
  • полу-готови производи, конзервирана храна, брза храна;
  • солена, пржена, мрсна, пушена и лута храна;
  • производи кои содржат конзерванси т.н. Е-та храна (Е-407, Е-249 итн).

Споделете со пријателите!