Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2019/2020 (47-та недела, до 24.11.2019)
Во текот на 47-ма недела од 2019 година (18.11.2019 – 24.11.2019), пријавени се 82 (I=4,0/100.000) случаи со заболувања слични на грип, што е двојно зголемување во споредба со минатата недела (n=44).

Оваа недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ пристигнати се 9 материјали за тестирање на грип. Сите тестираните материјали се негативни на присуство на вирусот на инфлуенца.

Бројот на пријавени лица оваа недела споредено со 47-ма недела од минатата сезона (n=74) е зголемен за 10,8%, а во споредба со бројот за 47-ма недела од типичната епидемиска крива (моделирана од последните 9 сезони) (n=91) регистрирано е намалување од 9,5%.

Пријавената инциденца е под неделната граница на сезонската активност на вирусот на грип (I=36,38/100.000), односно сѐ уште не е достигнат прагот на влез во сезоната на грип…

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!