Eat and Drink
Споделете со пријателите!

Науката вели дека е биолошка врската помеѓу пиењето и прекумерното јадење. Појадок предизвикан од мамурлак може да се должи на невролошка причина
Дали некогаш сте разбудиле со волчји глад после бурна ноќ со пиење? Постои научно истражување кое покажало дека постои биолошка причина зошто чувствуваме глад и прејадуваме кога пиеме алкохол.

„Прејадувањето и јадењето брза храна додека сте „пијани“ популарно е препишано на едноставен недостаток на самоконтрола.“

Клучните точки во истражувањето се дека има основна невролошка поврзаност помеѓу пиењето и прекумерното јадење. Лабораториските стаорци консумирале поголеми количини на храна во денови кога им се давал алкохол. Откриено е дека алкохолот активира специфичен сет на хипоталамични неврони поврзани со однесувањето и хранењето. Прејадувањето и јадењето брза храна додека сте „пијани“ популарно е препишано на едноставен недостаток на самоконтрола, но научниците од лондонскиот институт Франсис Крик велат дека може да има научна причина.Тие откриле дека специфичните мозочни клетки или неврони кои ја стимулираат потребата да јадете можат да бидат активирани од страна на алкохол, исто како и од глад односно невнесување на храна. „Алкохолот ги активира во мозокот група нервни клетки што го регулира внесот на храна, и овие нервни клетки прават протеин наречен агути поврзан пeптид (agouti-related peptide) – така што тие се неврони на AgRP“, рече Гери Витерт, шеф на Медицинскиот факултет на универзитетот Аделаида. „И кога овие неврони го прават овој протеин, тие го регулираат внесот на храна a алкохолот го модулира ефектот на овие неврони, со цел да се зголеми внесот на храна“.

„Алкохолот сам по себе има седум килокалории по грам, така што добивате големо количество калории од пиење алкохол!“

Во експериментот, глувците подложени на тридневен „алкохолен викенд“ – еквивалент на 18 стандардни пијалаци – внесувале значително повеќе храна отколку нивните трезвени коучесници во студијата. Истражувачите откриле дека блокирањето на активноста на невроните кои го промовираат гладот кај некои глувци го елиминираат прејадувањето предизвикано од алкохол. Професорот Витер, кој не бил вклучен во истражувањето, рече дека наодите се изненадувачки, со оглед на тоа што алкохолот е калоричен и треба во теорија да ги блокира апетитните сигнали. „Алкохолот сам по себе е седум килокалории по грам, така што добивате големо количество калории од пиење алкохол“. Не може да се складира, единствениот начин на кој телото може да се ослободи од алкохол е да го метаболизира за енергија, така што значи дека сè што јадете истовремено или кратко потоа ќе биде приоритетно зачувано. „Значи изборот на храна што ќе го направите тогаш е исклучително важен“ Откритието може да ja објасни мрсната храна. Професор Витер вика дека е сосема можно активирањето на невроните, комплетно да го наруши изборот на храна што го правиме. „Овие нервни клетки и овие патишта не функционираат во изолација.“ Постојат многу патишта кои се вклучени во регулирањето на изборот за храна без разлика дали станува збор за преферирање на солена, слатка или мрсна храна, што се чини дека особено се однесува на избор при консумирање на алкохол. За да ја осознаете точната причина зошто имате потреба од кебапи во три наутро после пиење ќе треба да почекате.

Прочитајте:  Мирен и континуиран целовечерен сон со само 1 капсула!

Се разбира дека има многу повеќе да се научи во оваа сфера, но она кое го знаеме сега и јасно се знае е дека луѓето никогаш не треба да пијат. Секако, ако правиме исклучок поради некоја причина тоа треба да биде во умерени количини и да не е е на редовни временски интервали.


Споделете со пријателите!