microneedle-patch
Споделете со пријателите!

Околу 1 во 5 луѓе страдаат од trypanophobia – страв од игли – и бројни студии укажуваат на тоа дека околу 1 во 12 лица го наведуваат стравот од игла како главна причина за да не се вакцинираат. Новиот систем на аплицирање на вакцините може да го реши овој проблем: растворливи микроигли  на фластер кои се едноставни за користење, без болка и ефикасни.

Вакцините против грип аплицирани со користење на микроигличките кои се раствораат во кожата можат да ги заштитат луѓето од инфекција дури и подобро од стандардната вакцина аплицирана преку игла, според новото истражување објавено во Biomaterials. Авторите на студијата, од Универзитетот во Осака во Јапонија, велат дека нивните растворлива вакцина нанесена на фластер со микроиглички може да ја направи вакцинацијата полесна, побезбедна и помалку болна.

Микроиглите може да се раствораат во кожата, правејќи ја вакцината против грип безболна. (Сликата е превземена од Д-р Шинсаку Накагава)

Иновации за да се реши проблемот со игла

Како се аплицираат вакцини?

Постојат четири главни методи на апликација на вакцина:

 • Орална (преку уста)
 • Интрамускулна (инјекција во мускул)
 • Поткожно (поткожно)
 • Интрадермален (инјекција во кожата)

Еве како различни вакцини се даваат:

 • BCG (туберколоза): интрадермално
 • ДТП (дифтерија, пертусис и магарешка кашлица): интрамускулна
 • Хепатитис А: интрамускулна
 • Хепатит Б: интрамускулна
 • Мали сипаници: поткожното
 • Полио: орална
 • Ротавирус: орална
 • Жолта треска: поткожното

Повеќето вакцини се вбризгуваат под кожата или во мускул со користење на игли со различна должина. Иако ова е ефикасен метод за апликација, тој бара медицински персонал со технички вештини и носи ризик (колку и да е минимален) од болести и повреди поврзани со навлегувањето на иглата во или под кожата и мускулите. Тоа, исто така, предизвикува скаменувачки страв кај многу луѓе, често предизвикувајќи ги да ја избегнат вакцинацијата.

Новиот фластер со микроигли е направен од растворлив материјал, елиминирајќи ги ризиците поврзани со користењето на игли. Тој е исто така лесен да се користи без потреба за смепијална обука на медицинскиот персонал, што го прави идеален за употреба во земјите во развој, каде што здравствените ресурси се ограничени.

“Нашата нова транскутана вакцинација со користење на растворлив фластер со микроигрички е единствен систем за апликација на вакцините кој е лесно прилагодлив за широка практична употреба”, вели Д-р Шинсаку Накагава , еден од авторите на студијата и професор по биотехнологија и терапевтика на Факултетот за фармацевтски науки на Универзитетот во Осака. “Бидејќи системот е толку лесен за користење, веруваме дека тој ќе биде особено ефективен во поддршка на вакцинација во земјите во развој.”

Прочитајте:  Вселенските габи помагаат во медицинските откровенија

Новиот фластер со микроиглички – MicroHyala – е растворлив во вода. Малите игли се направени од хијалуронска киселина , супстанца која природно се наоѓа во перничињата меѓу зглобовите. Кога фластерот ќе се залепи на кожата, игличките го пробиваат горниот слој на кожата, без да предизвикаат болка и се раствораат во телото, носејќи ја вакцината со нив.

Истражувачите споредба на новиот систем со традиционалнате апликација со игла, при вакцинација на две групи на луѓе против три видови на грип: А/Х1Н1, А/H3N2 и Б. Ниту еден од испитаниците немале лоша реакција на вакцината, што покажува дека таа е безбедна да се користи кај луѓето. Исто така е и ефективен: луѓето вакцинирани со користење на микроиглите имаа имунолошка реакција која е еднаква или посилна од оние на кои им беше дадена вакцина со инекција.

Нови пристапи за вакцинација

Според Светската здравствена организација , имунизација спречува околу 2.000.000-3.000.000 смртни случаи секоја година. Континуираната закана од пандемија како што беше свинскиот грип Х1Н1 и инфективните болести, како например Еболата, го прават развојот на вакцините и масовната вакцинација приоритет за глобалната здравствена заштита.

Новите методи, кои не бараат игли се побезбедни за лицето кое ги администрира вакцините, повеќе пријатни за лицето кое ги прима вакцините, а потенцијално и поевтини. 

Микроиглите обезбедуваат еден таков метод. Претходните истражувања ја оценуваа употребата на микроигли направени од силикон или метал, но тие не се покажаа безбедни. Микроиглите направени од овие материјали, имаа ризик од кршење во кожата, оставајќи мали фрагменти зад нив,додека овие растворливите го елиминираа овој ризик.

За некои болести, вакцината може да биде поефикасна кога таа се апсорбира преку мукозните мембрани на носот. На пример, студии на глувци покажаа дека туберкулозната вакцина, дадена преку носот е поефикасна од оние кои се инјектираат, бидејќи таа е насочена на респираторниот систем.

Друг сличен сисмет наречен ImmunoMatrix е исто така во развој, кој истовремено го зголемува и периодот на изложеност на вакцините на повисоки температури, што е исто така многу важно.

Според СЗО “Потребата за поголема поддршка и понатаму да се истражуваат потенцијалите на нови методологии на аплицирање, самостојно или како додаток на традиционалните методи на парентерална администрација вакцина, е исклучително важна.”


Споделете со пријателите!