Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2020/2021 (50 недела, до 13.12.2020)
Во текот на 50-тата недела од 2020 година (од 07-13.12.2020), во Република Северна Македонија пријавен е 29 (I=1,4/100.000) случај на групни пријави за заболени од грип/ заболувања слични на грип.

Бројот на регистрирани случаи во 50-та недела е намален во споредба со минатата сезона (n=92) и со типичната сезонска крива (n=142).

Заболените се пријавени од 5 ЦЈЗ/ПЕ, во Дебар – 17, во Куманово и Македонски Брод – по 5 и во Прилеп и Тетово – по 1.

Во однос на возрасната дистрибуција, 10 лица се од возрасната група од 15-64 години, а највисока инциденца (6,0/100.000) се регистрира кај најмладите, децата на возраст од 0-4 години.

Во текот на 50-та извештајна недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ РСМ, пристигнат е еден материјал за лабораториско тестирање на грип. Истиот е со негативен резултат за присуство на инфлуенца вирусот.

Кумулативни податоци

Во сезоната 2020/2021 вкупниот број на заболени изнесува 288 (I=13,9/100.000), 45,1% помалку во споредба со истиот период минатата сезона (n=525) и 63,9% помалку во однос на типичната сезонска крива (n=798).

Во однос на дистрибуцијата на заболените по возрасни групи, најголем број на заболени се пријавени во возрасната група која опфаќа најголем дел од населението (од 15-64 години) – 122 случаи (42,4%), а највисока инциденца (75,7/100.000) се регистрира кај децата на возраст од 0-4 години.

Од почетокот на сезоната 2020/2021, заклучно со 50-та недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ РСМ пристигнати се 6 материјали од здравствените установи – од амбулантски и болнички лекувани пациенти за тестирање за присуство на вирусот на грип. Истите се со негативен резултат за присуство на инфлуенца вирусот…

Прочитајте:  Што прави секој хороскопски знак кога ќе се заглави во лифт?

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!