fakti-koi-treba-da-se-znaat-za-kafeto
Споделете со пријателите!

Доколку сте љубител на кафе, вие знаете каков магичен пијалок е тој, но верувајте има повеќе причини за да се заљубите во овој пијалок, а некои од нив се и здравствено поврзани.

  • Историјата на кафето започнува од 10-тиот век според одредени записи и легенди.
  • Просечно чоколадо содржи 30 ml. кофеин додека чаша кафе содржи 100/150 ml. кофеин.
  • Според студии направени во Калифорнија, пареата од кафето содржи антиоксиданси еквивалентни на антиоксидансите содржани во три портокали.
  • Со преку 400 билиони испиени шољи кафе годишно, кафето е најпопуларен пијалок во светот.
  • Кафето во Европа било претставено како „Арапско вино“, додека зборот „кафе“ е изведен од арапскиот збор „kahwa“ што значи вино од зрно.
  • Холандија е земја со најмногу испиени шољи кафе по глава на жител.
DataHero Coffee Consumption Per Capita
Светска статистика за конзумирање на кафе по глава на жител

 

  • Кафето во големи количини може да биде смртоносно, но таа доза е дури 100 испиени кафиња во временски период од 4 часа.
  • Кафето може да помогне да се спречи Алцхајмеровата болест. Неколку студии покажале дека луѓе кои конзумираат кафе имаат до 65% помала веројатност да добијат Алцхајмеровата болест, која е водечка причина за деменција.
  • Кафето е добро за вашиот црн дроб, односно луѓето кои пијат четири чаши кафе дневно имаат 80% помала веројатност да добијат цироза, состојба која се развива од неколку болести кои влијаат на црниот дроб.
  • Кофеинот ја подобрува ефикасноста додека вежбате. Кофеинот го зголемува нивото на адреналин и ослободува масни киселини од масното ткиво што доведува до подобрена физичка активност од страна на оние кои консумираат кофеин пред вежбање.

Знаејќи ги овие факти фатете се за ѓезвето, поканете некого на вкусно домашно кафе и уживајте во денот и споделете го ова со вашите пријатели.

Прочитајте:  Пронајден лек кој ќе им го продолжи животниот век на кучињата

Споделете со пријателите!