nekoi-lugje-se-svoi-identichni-bliznaci-naukata-zad-toa-e-fascinantna_image
Споделете со пријателите!

Едно лице, две групи на гени. Близнаци во едно тело?!
Доколку земете две клетки од вашето тело и ги испратите на анализа многу се големи шансите нивните генетски секвенци да се совпаѓаат. Тоа е, така освен ако не се случило она што во медицинската литература е наведено како „тетрагаметски химеризам“ – состојба при која две одделни оплодени јајце клетки од два сперматозоиди/оплодените ембриони се спојуваат во едно тело.

Долго време се мислеше дека е ретка кај луѓето, но има добра причина да се сомневаме дека можеби во иднина ќе има многу повеќе од овие близнаци заробени во едно тело.

Вистината е, дека никој не е навистина сигурен колку луѓе имаат клетки во своето тело што некогаш му припаѓало на брат или сестра.

За разлика од трансплантацијата на целосно развиен орган во веќе развиено тело, кај химеризмот различните клетки не го алармираат имунолошкиот систем и тие продолжуваат да се развиваат во едно тело и да градат еден човек.

Плима на хормони и другите хемиски сигнали кои ја насочуваат еволуцијата на ембрионот тежнеат да делуваат две различни клетки да се развијат на комплетно ист начин, поради што е тешко да се забележат дека двете клетки се различни.

Калифорниски забавувач Тејлор Мухл претставува многу сугестивен пример. „Сè што се наоѓа на левата страна на моето тело е во поголем размер од десната страна“, објаснува Мул на својот блог.

„Имам двојно заби во левата страна од мојата уста и многу алергии на храна, лекови, додатоци, накит и каснувања од инсекти“, а прво нешто кое е уочливо, е јасна разлика во пигментацијата помеѓу двете половини на нејзиниот стомак.

Оваа состојба и е откриена додека и биле правени анализи во раните тинејџерски години заради нејзините алергии, каде се констатирало дека необичниот белег и алергиите се резултат на тетрагаметски химеризам помеѓу две оплодени јајце клетки.

Таквите неусогласени групи на гени можат да се објават на повеќе други начини. Кај различни индивидуи се пројавува различно. Таму каде што химеризмот вклучува спротивни полови хромозоми, се јавуваат варијации во тоа како се развиваат гениталиите, понекогаш може да доведе до интерсексуална состојба.

Прочитајте:  „Алкалоид“ пушти во употреба нова инвестиција вредна 1,3 милиони евра

Од 50-тите години од минатиот век, научниците забележуваат одредени видови на индивидуални крвни групи кои не може да се објаснат со еден генотип – феномен кој може да се објасни само со постоењето на два различни сета на гени кои носи различна крвна група .

„По направениот генетски скрининг само 25% на гените се совпаѓале, кое е можно само ако татко на детето е чичкото.“

Пред неколку години, американски пар раѓа дете со крвна група која не се поклопува со ниту еден родител. Бидејќи за зачнувањето на детето им беше дадена терапија за третман на плодност, потеклото на спермата за детето беше осомничено. Бил направен комплетен генетски скрининг кој покажал 25% совпаѓање на гените, кое може да се случи само ако татко на детето е всушност неговиот чичко.

После подолго анализирање и генетски скрининзи, се покажало дека тврдењето дека таткото законски е и биолошки татко на детето, а вистината е дека таткото има форма на тетрагаметски химеризам. Кај него е изразен во тоа што матичните клетки за неговата сперма се произведени од летки на неговиот брат блинак кој се споил со него во рана фаза на ембрионот.

Со народни зборови кажано, неговата сперма била произведена од брат што никогаш го немал.

Додека генетското тестирање станува попопуларно, нема сомнение дека историјата ќе излезе на виделина. Можно е евиденцијата за постоењето на оваа состојба да се зголеми.

Една студија спроведена во 1990 година покажа дека речиси еден од десет пара близнаци и кај секој пет тројки има знаци на крвна група која е резултат на химеризам.

Зголеменото ниво на употреба на репродуктивната технологија значи дека можеме да очекуваме се повеќе и повеќе концепции.

Колку само од овие ембрионски браќа и сестри ќе се спојат во една личност е далеку од јасно. Со оглед на тоа колку малку знаеме за нејзината распространетост. Фактот дека оваа причина би можела да биде одговорна за алергиите и авто-имунолошките заболувања е несомнено, но колку и во колкав процент се однесува, тоа е тема за која ќе се запознаеме во наредните години.


Споделете со пријателите!