Воодушевете ги сите со овој лесен рецепт за подготовка на популарната брауни пита
Пита со чоколадо е загарантирано омилениот десерт за многумина. Ви нудиме едноставен рецепт за вкусна пита. Ви ветуваме дека сите што ќе ја пробаат уште на првиот залак нивниот коментар ќе биде „ммммммм“.- 2 шолји брашно (од кои 1 – 2 лажици пченкарно, а останатото сенаменско или мешано интегрално и сенаменско);
- 1 лажица шеќер;
- 120 г путер, ладен, исечен на коцки;
- 2 – 3 лажици павлака;
- 2 – 3 лажици ладна вода (или колку е потребно).
Измешајте ги брашното и шеќерот, па додајте ги коцките путер и мешајте со прсти или со блендер за тесто додека не се направат зрнца. Додавајте ја павлаката и една по една лажица ладна вода и мешајте го тестото, сè додека не успеете да ги споите зрнцата во топка тесто.
Тестото може да се направи и неколку дена однапред и да стои во фрижидер додека не ви притреба, или да се замрзне на подолго време. Засега оставете го во фрижидер, завиткано во кеса или поклопено во вангла, додека го правите филот.
Од овој фил излегуваат 6 – 8 мали пити (во тавчиња со пречник од 10 см) или една голема со пречник од 25 см.
Стопете ги путерот и чоколадото, заедно со какаото и кафето, во сад врз вода која полека врие, или во микробранова, со често мешање. Изматете ги јајцата со шеќерот со миксер, долго, додека не станат светли и кремасти. додајте го сирупот од ѓумбир. Kога чоколадото малку ќе се олади, додајте ја павлаката и убаво измешајте. Потоа спојте ги двете смеси и додајте ги оревите, крупно исецкани и помешани со малку брашно.
Развлечете го тестото со сукало, врз малку побрашнета површина, исечете го на кругови малку поголеми од дното на тавчињата и притиснете го на дното и страните од тавчињата. Распределете го филот во тестата и ставете ги да се печат во рерна загреана на 150°C околу 40 минути. Последните 5 минути, ставете ги питите на најдолната полица и зголемете ја температурата на 175°C, за тестото да се испече убаво од долу. Оставете ги малку да се оладат пред да ги јадете.
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано