bradikardija_image
Споделете со пријателите!

Симптоми на брадикардија се замор, слабост, останување без здив, несвестица, вртоглавица, проблеми со меморијата и проблеми со спиењето
Брадикардија е состојба во која срцевиот ритам е бавен. Нормалниот пулс на срцето е помеѓу 60 и 80 отчукувања во минута, така што под 60 удари во минута се смета за брадикардија. Постојат многу причини зошто чукањето на срцето на некој човек може да работи брзо или бавно. На пример, возрасните кои редовно вежбаат ќе имаат побавна работа на срцето. Постарите индивидуи се склони да имаат побавно срцебиење, бидејќи стареењето предизвикува ослабување на срцевите мускули.

Иако горенаведените причини се безопасни, брадикардијата, може да означи посериозна состојба. Ако срцето не може да пумпа доволно количество крв, може да се појават симптоми и компликации.

„Несвестица е една од најопасните симптоми на брадикардија.“

Симптоми на брадикардија се замор, слабост, останување без здив, несвестица, вртоглавица, проблеми со меморијата и проблеми со спиењето. Најчестиот симптом на брадикардија е замор, кој се јавува поради бавното отчукување на срцето и се јавува дури и за време на одмор. Кај некои луѓе може да предизвика недостаток на сила за вршење на секојдневните активности. Друг симптом, кој исто така може да се должи на брадикардија е несвестица која предизвикува привремена загуба на свеста. Несвестица е една од најопасните симптоми на брадикардија, кај некои луѓе целосно се губи свеста, а некои се на работ на губење на свеста, а тоа е многу алармантна ситуација. Во оваа ситуација, најверојатно, е неопходно да се инсталира пејсмејкер за да се контролира стапката на отчукување на срцето.

Кај некои луѓе со брадикардија се случува да имаат симптом на останување без здив, придружено со болка во градите или вртоглавица, која може да доведе до губење на свеста. Вртоглавицата и болката во глава може да се случи во секое време.

Причини и класификација на брадикардија

Во зависност од локацијата на повредите се разликуваат следниве типови:

 • Синус брадикардија – каде забавувањето на пулсот е предизвикано од нарушување на автоматизмот во синусниот јазол;
 • Брадикардија со атриовентрикуларна (AV) или синоатријална (CA) блокада на срцето – забавувањето на пулсот е предизвикано од оштетена спроводливост на пулсот помеѓу синусниот јазол и предната страна и коморите или преткоморите.
Прочитајте:  Проблеми со вените - како да ги превенираме?

Во зависност од причините за развој, се разликуваат следните видови на синус брадикардија:

 • Синус брадикардија кај атлетичари – се развива кај физички активни луѓе;
 • Екстракардијалена (или неврогена) – се развива со неврози со автономна дисфункција, невроциркулаторна дистонија, пептичен чир, зголемен интракранијален притисок, хипотиреоидизам, микседем, физички ефекти врз каротидниот синус или очното јаболко;
 • Лек – се развива заради продолжено или погрешно внесување на одредени лекови;
 • Органска – таа е предизвикана од постоечка патологија на срцето ( миокарден инфаркт , миокардитис, кардиосклероза, микрокардиострофија);
 • Токсични – се развива со тешка интоксикација, предизвикана од токсични супстанции или инфекции;
 • Идиопатска – се развива поради нејасни причини.

Брадикардијата може да биде уште:

 1. Физиолошко забавувањето на пулсот кое е предизвикано од влијанието на надворешните причини, овој вид брадикардија е варијанта на нормата, бидејќи намалувањето на срцевиот ритам се должи на физиолошки причини;
 2. Патолошкото забавување на пулсот може да биде акутно или хронично, предизвикано од влијанието на внатрешните или надворешните патолошки фактори.

Превенција, третман и домашни лекови за брадикардија

Третманот на брадикардија зависи од причината. На пример, ако хипертензија е причина за брадикардија, лекарот може да препише лекови и да создаде план за лекување на пациентот за да го намали крвниот притисок.

Пејсмејкер исто така може да биде опција. Пејсмејкер е уред кој го прави она што вашето срце го прави природно само. Тоа создава електрични сигнали потребни за да се создаде отчукување на срцето.

Превенцијата на брадикардија се состои од навики за здрав начин на живот. Еве што можете да направите:

 • Вежбајте и добро јадете;
 • Не пушете;
 • Ограничете го алкохолот;
 • Не злоупотребувајте наркотици;
 • Одржувајте здрава тежина;
 • Контролирајте ги другите медицински состојби;
 • Контролирајте го стресот;
 • Посетувајте го вашиот лекар за редовни прегледи.

Ако веќе имате срцеви заболувања и вашиот доктор ви препишал терапија, бидете сигурни дека ги земате вашите лекови правилно.


Споделете со пријателите!