Споделете со пријателите!

Во текот на 2018 година, во РМ пријавени се три епидемии на мали сипаници
Во 2018 година во Р. Македонија пријавени се 95 сомнителни случаи за мали сипаници. ЦЈЗ Скопје во декември месец регистрираше епидемија на територијата на населба Радишани, општина Бутел со 7 случаи на мали сипаници. Заради појава на зголемен број заболени лица од различни делови на градот Скопје во текот на 52-та недела од 2018, на 02.01.2019, ЦЈЗ Скопје пријави епидемија на територијата на град Скопје.

Во понатамошниот текст e претставенa епидемијата на мали сипаници на територијата на град Скопје, вклучително и 7-те случаи од Радишани заболени во 2018 година.

Заклучно со 18.01.2019 во епидемијата се пријавени 75 сомнителни случаи за мали сипаници. По направените епидемиолошки истражувања и лабораториски резултати, 65 се класифицирани како мали сипаници…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе за епидемијата во Скопје»
Прочитајте повеќе за епидемијата во Македонија»


Споделете со пријателите!