barem-ednash-vo-detstvoto_image
Споделете со пријателите!

Изгледот на играчката влијае на развојот на децата
Ако се обидовме да одговориме што е толку магично и позитивно во врска со играчките, тогаш одговорот би бил дека играчката претставува кои сме ние. Децата обожаваат играчки, а во различни фази на нивниот развој им се потребни различни форми и бои.

Што го прави тоа така и како изгледот на играчката влијае на развојот на децата?

Целта на играчките во правилниот психомоторен развој на едно дете е одамна позната како на родителите така и на професионалците. Мечето или омилената кукла и во умот на возрасниот човек е секогаш проследено со сеќавање за нежноста, безбедноста и пријатноста што секој од нас ја има почувствувано барем еднаш во детството.

Поточно, преку омилена играчка, детето несвесно се рефлектира самото себе

Овој механизам е многу важен за надминување на природните фази на развој, но и во ситуации кога дечињата чувствуваат напнатост или страв. Можеби најочигледен пример е спиењето со омилена играчка, што му помага на детето да го надмине стравот од темнината или одвојувањето од родителот. Она што е од најголема важност е што во класичните играчки, доброто и злото се јасно нацртани, најчесто толку убави и грди, така што детето може јасно да ја увиди разликата меѓу нив.

Како функционираат играчките?

Нивниот изглед, материјал и бои се најважни за едно детенце. Кај играчките во облик на човек, нежните облици на лицето не го збунуваат детето и овалните облици на телото не асоцираат на агресија. Природните и весели бои ја зголемуваат јасноста на чувствата на децата. Плишаните материјали го асоцираат детето со нежност, топлина и безбедност. Кога си игра со својата омилена играчка, детето често ги имитира своите родители или индиректно ни укажува на страв, болка и страдање или на комуникација што му недостасува.

Прочитајте:  Потрес на мозок кај деца
Како играчките влијаат врз правилниот развој на детето?

Играчките го збогатуваат детскиот свет со бројни искуства за изгледот на телото, чувствата и улогите на луѓето околу нив.

Што им се препорачува на родителите при правилниот избор на играчки?

Важно е да имате отворен разговор со вашето дете за играчките, истовремено почитувајќи ги мислењата на децата.

Негувањето на желбите на децата, треба да бидат поддржани и насочени. Избегнувајте играчки што ги сметате за агресивни или несоодветни за возраста. Притоа, детето станува уверено дека го набљудува она што му се нуди и учи да го избере.

Кога детето ќе избере играчка, не заборавајте да го прашате зошто го сака тоа.

Драги родители, можеме да научиме многу од нашите деца, тие само треба да слушаат (но навистина) и да се почитува нивното мислење.

Тие треба да бидат „набудувани“ затоа што децата се потпираат на сопственото чувство, што е скоро секогаш непогрешливо.


Споделете со пријателите!