7-mitovi-za-seksualnata-zavisnost-shto-treba-da-gi-znaete_image
Споделете со пријателите!

Сексуалната зависност не се пројавува како проблем со количината на секс која ја имаат овие луѓе.
За сексуалната зависност ретко се зборува, а тоа води до ширење на лажни и често смешни митови кои ја доведуваат во заблуда јавноста за суштината на ова нарушување. За да се ослободиме барем со дел од нив, ние ќе ги запознаеме со вас, така што тие немаат моќ да ве измамат.

Мит 1 – Луѓето кои се зависни имаат секс цело време

Овој вид на зависност не се пројавува како проблем со количината на секс која ја имаат овие луѓе.

Ако човек пие често веројатноста да стане алкохоличар е голема, но да има секс честопати не го прави по склон да стане сексуален зависник. Всушност, некои сексуално зависни луѓе само размислуваат за секс без да можат да престанат, иако имаат ретки и здрави сексуални односи. Луѓето се пристрастени не заради зачестеноста на ова поведение, туку затоа што тие се надвор од контрола и не можат да го спречат ни мислењето, дури и кога тоа е во не адекватен тајминг и ова води до негативни последици.

Сексуалната зависност е нарушување во кое човечките мисли и дејства поврзани со сексот влијаат врз животот на начин да со тоа се оштетуваат врските, социјалниот живот, семејната хармонија и честопати дури и можностите за кариера.

Разбирливо, зависникот поминува многу време убедувајќи се дека нема проблем и дека се контролира себеси. Само по себе кога се наметнува прашањето дека постои мисла за контрола зборува дека навистина треба да се размисли за постоењето на проблем.

Мит 2 – Лесно може да го забележите зависникот

Факт е дека кај дел од тие што патат од ова нарушување зависноста е очигледна. Тие или не поставуваат граници во нивните интимни контакти или се премногу достапни. Ова е често знак не само на сексуална зависност, туку и за други проблеми со менталното здравје, како што се нарушувања на личноста.

seks-bez-obvrski-moze-da-dovede-do-depresija

Општо земено, зависниците од секс се последните луѓе за кои би се посомневале дека имаат проблем бидејќи честопати тие многу умешно го кријат својот проблем. Болката и срамот од зависноста ја потиснуваат а со тоа придонесуваат за нејзиниот развој.

Мит 3 – Зависниците од секс го сакаат сексот

Всушност, оваа зависност води до однесувања и мисли кои последователно длабоко го мачат засегнатиот на таа тема, предизвикувајќи срам и самоомраза.

Тој може да биде потопен во мисли на одбивни работи, вклучително и сексуален контакт.

Во терапијата, често може да се разјасни дека зависникот е далеку од вистински интимни желби. Таквите пациенти честопати има потреба да се вратат на осознавање на сопствената сексуалност за да се преиспитаат што навистина сакаат.

Мит 4 – Зависниците од секс секогаш се „играчи“

Сосема е можно човекот да има романтична и стабилна врска и да биде зависен во исто време. Тој може да живее со постојани фантазии или да има постојани „авантури на Интернет“ тајно од партнерот.

Прочитајте:  Синдром „Кувад“  

Засегнатиот исто така може да инсистира на постојан сексуален контакт со партнерот, да се лути и да е вознемирен ако не добие јасен повратен одговор на неговите потреби и да го користи сексот наместо комуникација, особено кога чувствува дека врската се распаѓа.

Некои зависници живеат со постојана мисла да бидат вљубени. Тие имаат многу интензивни фантазии и интимни односи еден по друг, понекогаш спојувајќи се со „зависност од љубов / романса“.

Мит 5 – Сексуално зависните луѓе се предатори

Сексуалните предатори бараат моќ над другиот и бараат да повредат или понижат друго човечко суштество. Тие малку или воопшто не се каат, обвинувајќи го другиот за врската или тврдат дека околностите се надвор од нивната контрола. Зависниците се обидуваат да ја ублажат менталната болка. Нивната зависност не е поврзана со другата личност, тие страдаат и се оземени од срам и вина.

Треба да се разбере дека зависноста од секс не секогаш се врти околу другите луѓе.

Може да се манифестира во форма на прекумерна самозадоволување или премногу чести посети на чат за разговор со еротски ориентација.

Мит 6 – Ако сте зависник, тоа е затоа што имате сексуални проблеми

Зависноста од секс не се заснова на самиот секс. Како и другите зависности, ова е неефикасен механизам за справување со некоја емоционална или ментална траума. Пристрастеното поведение му дозволува на лицето да избега од својата суштина и сите ужасни чувства и мисли што ги носи во себе.

Точно е дека траумата што предизвикува сексуална зависност е честопати сексуална злоупотреба од детска возраст.

Ова може да е затрупано со проблематични мисли, емоции и зависности поврзани со сексот, но не е исклучено дека другите трауматски искуства, исто така, можат да доведат до ваква зависност. Овие вклучуваат емоционално запоставување, физичко насилство, манипулирање и недостаток на приврзаност во рана возраст.

Мит 7 – Зависноста од секс е забавна

Луѓето имаат тенденција да се шегуваат за зависниците од секс, но оние кои всушност го имаат овој проблем знаат дека ова е далеку од забавно.Оваа зависност води до постојан и нарушен циклус на самоконтрола, срам и омраза што доведува до недостаток на самодоверба. Ова често е директно поврзано со депресивни состојби, вознемиреност, зголемено ниво на стрес и злоупотреба на алкохол и дрога. Нема ништо убаво во тоа! Ако ви се познати опишаните чувства и доколку имате потреба да размислувате за самоконтрола врз сексуалните искуства, тогаш препорачливо е да се консултирате со психолог за да ве советува и да ви помогне да го лоцирате и да управувате со проблемот.


Споделете со пријателите!