sindrom-don-zuan_image
Споделете со пријателите!

Се сметате за вешти љубовници и се нарекувате Дон Жуан? Прочитајте дали можеби го имате овој синдром
Синдромот наречен „Дон Жуан“ е термин кој опишува зголемена машка желба за секс со многу партнерки. Името доаѓа од големиот шпански заводник Дон Жуан, фиктивен лик чија приказна е раскажувана многу пати од многу различни автори. Овој термин е машки еквивалент на нимфоманијата кај жените и означува хиперсексуалност.

Психолошки, овој синдром најчесто се објаснува како знак на длабока несигурност за мажественоста или латентна хомосексуалност која што потсвесно е маскирана со зачестени сексуални односи со различни партнерки, без ангажирање на емоции. Ова однесување често може да премине во однесување ризично за здравјето, но и да претставува индикатор за депресија.


Споделете со пријателите!