uv-zracite-mozhe-da-im-nashtetetat-na-vashite-ochi_image
Споделете со пријателите!

За да ги заштитите очите од штетното сончево зрачење, очилата за сонце треба да блокираат 100 проценти од УВ зраците и исто така да ги апсорбираат повеќето HEV зраци
Продолжената изложеност на УВ-зраците на сонцето е поврзана со оштетување на очите, вклучувајќи катаракта, макуларна дегенерација, пингвекула (pingueculae), птеригија и фотокератитис.

Има нови сознанија кои сугерираат дека сончевата видлива Енергија (HEV) зрачење (исто така наречена „сино светло“) може да го зголеми вашиот долгорочен ризик од макуларна дегенерација. Луѓе со ниски нивоа на витамин Ц и други антиоксиданти во плазмата, се повеќе изложени на ризик од оштетување на мрежницата од HEV зрачењето.

Ултра-виолетовото зрачење носи опасност за вашите очи

За да ги заштитите очите од штетното сончево зрачење, очилата за сонце треба да блокираат 100 проценти од УВ зраците и исто така да ги апсорбираат повеќето HEV зраци. Рамките со стил на блиско вклопување овозможуваат најдобра заштита, бидејќи тие максимално ограничуваат колку сончева светлина достигнува над периферијата на вашите очила.

Совети кои се однесуваат на очилата за сонце и на UV изложеност

Постојат многу заблуди за вистинската заштита од сонце на очите. Следните совети може да ви бидат од корист:

Сите очила за сонце не ги блокираат 100 проценти од УВ зраците. Ако не сте сигурни во однос на нивото на УВ заштита, однесете ги кај вашиот доктор или оптичар за проценка. Многу професионалци за нега на очите имаат алатки т.н спектрофотометри кои го мерат количеството на видлива светлина и УВ зраци што ги блокираат вашите очила. Речиси сите очила за сонце блокираат дел од HEV зраците, но некои нијанси блокираат повеќе сина светлина од другите. Леќите со поголема моќ за блокирање на сина боја обично се со боја на бронза, бакар или црвено-кафеава боја.

Запомнете дека очила се носат дури и кога сте во сенка. Иако сенката го намалува изложувањето на UV и HEV до одреден степен, очите сѐ уште се изложени на УВ зраци од згради, патишта и други површини.

Очилата за сонце се особено битни во зима, бидејќи снегот може да рефлектира 80 проценти од УВ зраците, што речиси двојно го зголемува вкупното изложување на сончевото УВ зрачење. Ако се занимавате со ски или сноуборд, изборот на вистинските ски очила е од суштинско значење за соодветна УВ заштита.

Прочитајте:  [дел 2] Микронутриенти кои се од особено значење за организмот

„Темната кожа имаа помал ризик за развој на карцином на кожа, тоа не важи за очите!“

Дури и ако имате контактни леќи кои ги блокираат УВ зраците, сеуште ви требаат очила за сонце. УВ-блокирачките контактни леќи го заштитуваат само делот од окото кој се наоѓа под леќата. УВ зраците сеуште може да ја оштетат конјунктивата и другите ткива кои не се под неа. Носењето очила за сонце ја штити кожата од оштетување на УВ.

Ако имате темна кожа и очи, имате помал ризик за развој на карцином на кожа, тоа не важи за очите. Изложувањето на УВ зрачење на очите носи еднаков ризик за нивно оштетување независно од бојата на вашата кожа и очи. Се разбира дека ова нема да биде причина да не уживате но секогаш имајте на ум дека треба да се заштитите со правилен избор на очила за сонце.


Споделете со пријателите!