sinite-ochi-se-vsushnost-bezbojni_image
Споделете со пријателите!

Дали сините или зелени очи се навистина обоени заради тоа што содржат пигментни клетки или нивната боја е всушност феномен кој вклучува и физика?
Дали синате или зелени очи се навистина обоени заради тоа што содржат пигментни клетки или нивната боја е всушност феномен кој вклучува и физика?

Обоениот дел на окото се нарекува ирис, и тој се состои од два слоја, преден дел – строма и заден дел кој се состои од епител.  

Епителот се состои од само две клетки и содржи црно-кафеави пигменти – тоа се темните точки во ирисот кој се гледаат во „шарениете очи“ и тоа е така затоа што епителот ѕирка преку.

Стромата може да е составена од безбојни колагенски влакна или темен пигмент наречен меланин, а понекогаш натрупан колаген (депозит). Фасцинантно е тоа што е овие фактори ја одредуваат бојата на нашите очи.

Кафените очи ја добиваат својата темна боја затоа што содржат висока концентрација на меланин во нивната строма, кој ја апсорбира поголем дел од светлината што влегува во нив.

Меланинот се произведува од меланоцитни клетки – и е природно темно кафеава боја, има способност да апсорбира различни количини на светлина, во зависност од тоа колку го има. Колку повеќе меланин толку поголем дел од светлината се апсорбира. Меланоцити постојат кај сите, но бојата но очите зависи од нивниот број и од тоа колку и дали меланоцитите го произведуваат.

„Очите кај бебињата изгледаат сини бидејќи меланинот сеучте не е комплетно оформен

Зелените очи немаат многу меланин во нив, но тие исто така немаат депозити од колаген. Ова значи дека еден дел од светлината којавлегува во нив се апсорбира од пигментот, но другиот дел од светлината кој удира во честичките од стромата се распрснува во сите насоки. Оваа појава е позната како Тиндалов ефект (кој создава перцепција за сина боја), слично на Rayleigh  што го прави изгледот на небото син. Во комбинација со кафеавиот пигмент-меланин очите изгледаат зелени.

Прочитајте:  Уринарни инфекции препознавање на симптоми и третман

Сините очи се нај фасцинантни бидејќи нивната боја е целосно структурна. Луѓето со сини очи имаат сосема безбојна строма без пигмент и без депозити од колаген. Меланоцити постојат но тие Ова значи дека секој зрак на светлината што влегува се распрснува во атмосферата и како резултат на ефектот Тиндал, создава сина боја.

Интересно е дека бојата на очите кај луѓе со „сини очи“ всушност зависи од спектарот на светлина кој влегува во нив во моментот кога ги гледаме.

Очите на бебињата изгледаат сини бидејќи меланинот не е оформен комплетно со актот на раѓање.


Споделете со пријателите!