dijagnozata-na-karcinom-na-prostata-ne-bila-nikogash-polesna_image
Споделете со пријателите!

Може ли прегледот на урина да детектира рак на простата?
Лекарите особено имаат предизвици кога станува збор за класифицирањето кои тумори ќе станат поагресивни. Ова го отежнува утврдувањето на соодветен третман.

„Околу 75 проценти од мажите со покачено ниво на ПСА немаат карцином“

За откривање на карцином на простата, лекарите обично користат тест на специфичен простатичен антиген (Простата Специфичен Антиген) или физички тест познат како дигитален ректален преглед, а доколку се утврди некаква промена, подоцна следат и други дијагностички методи за утврдување на дијагнозата. Тестот за ПСА е стандардна проценка, но околу 75 проценти од мажите со покачено ниво на ПСА немаат карцином! Другите 15 проценти од мажите кои немаат покачен ПСА имаат карцином на простата – а 15 проценти од овие карциноми се агресивни, додаваат истражувачите.

Дијагноза на карцином на простата може да стане полесна со нов тест за урина!

Новиот тест на урина може да помогне во дијагностицирање на агресивниот карцином на простата и да утврди дали мажите со ова заболување имаат потреба од поран третман.

Тестот има потенцијал да спречи непотребни, инвазивни процедури.

Решението, наречено тест за простата на уринарниот ризик (Простата Уринарен Ризик), го создадоа истражувачи од Универзитетот во Источна Англија и универзитетската болница во Норфолк и Норвич во Англија. Истражувачите велат дека тестот може да открие карцином на простата и да утврди кои мажи имаат до осум пати поголема веројатност за потреба од третман во рок од пет години од поставувањето на дијагнозата.

За да го развијат овој уникатен тест, истражувачите ги разгледувале гените во примероците на урина од 535 мажи. Потоа, тие воспоставиле комбинација од 36 различни гени за кои научниците ги сметале високоризични, што може да бидат откриени со ПУР-тестот.

Прочитајте:  Дали медицинските сестри во иднина ќе бидат роботи?

Потребна е валидација на независна група пациенти пред да може да се користи клинички. Доколку се потврди, ова откритие би можело да има огромно влијание врз оние мажи кои би можеле да имаат карцином на простата

На луѓето ќе им се укаже сигурна можност дека незгодниот проблем со одредување на правилниот тек на третманот на ракот на простата е на пат да биде решен!


Споделете со пријателите!