Како да избереме најсоодветни капки за нашето добро очно здравје?

Причина за иритација на очите може да бидат и ниски температури, директна сончева светлина, силен ветер или прашина, иритација од производи за чистење, козметика за лице, сапуни, шампони или пливање во хлорирана вода во базен. На очното здравје негативно влијаат и нашите лоши животни навики како што се пушењето, конзумацијата на алкохол, недостаток на сон, како и недоволен внес на витамините А, Б, Ц, Е и каротеноиди со исхраната.

Правилна употреба на контактните леќи за здрави очи!

Контактните леќи, доколку правилно се користат, навистина може значајно да придонесат за доброто чувство и самодовербата кај луѓето со намален вид и со тоа да го подобрат нивниот квалитет на живот. Сепак, треба да се напомене дека многу луѓе практикуваат навики во примената на контактните леќи со кои го загрозуваат здравјето на очите.

Очите и шеќерната болест

Во настанувањето на дијабетесот во најголем број случаи во основа се наследството и факторите на средината(вирусни инфекции, автоимунитет, прекумерна употреба на јаглени хидрати, а особено шеќер, гојазност, стресови).