znachenje-na-probioticite-vo-jaknenje-na-imunitetot-kaj-najmladite_image
Споделете со пријателите!

По самото раѓање бебињата веднаш влегуваат во средина која е исполнета со микроорганизми
„Цревната микрофлора се развива и зрее достигнувајќи зрела состојба на 3 годишна возраст“
Гастроинтестиналниот (ГИ) тракт на нормален фетус во матката генерално се смета дека е стерилен. Новороденчињата излегуваат од матката и влегуваат во средина која е исполнета со микроорганизми. За време на процесот на раѓање и брзо потоа, микробите од мајката и околината го колонизираат ГИ-тракт на новороденчето. Меѓутоа, цревната микрофлора на новороденчето се соочува со значителен развој во раниот живот. Од почетна ниска разновидност и ниска сложеност, цревната микрофлора полека се развива и зрее, достигнувајќи зрела состојба на возраст околу 3-годишна возраст. Затоа, првите 2 до 3 години од животот се најкритичен период во кој може да се интервенира за да се обликува микрофлората најдобро што е можно. 80 % од имунитетот потекнува од цревната микрофлора, со што составот е важен фактор во имунолошкиот систем. Се смета дека почетокот на многу болести веројатно се однесува на нарушување на раната колонизација и воспоставување нормална микрофлора во стомакот. Повеќе од половина од земјите во развој имаат деца со проблеми поврзани со алергија, а елиминирањето на овој проблем бара интервенција во детството. Не е изненадување дека зголемувањето на алергиските болести е поврзано со недостатокот на оптимална цревна микрофлора кој може да се забележи кај доенчиња во првата недела од нивниот живот.

„По раѓањето, бебињата имаат пропустлива цревна обвивка, така што е многу важно хранењето со првото млеко на мајката, наречено колострум “

Во првите неколку часа по раѓањето, бебињата имаат пропустлива цревна обвивка, така што тие можат целосно да имаат корист од хранењето со првото млеко на мајката, наречено „колострум“. По овие први неколку часа, заштитната бариера почнува да се формира на мукозата на бебето. Корисните бактерии и квасците колонизираат во овој мукозен слој и играат суштинска улога во зајакнувањето на оваа заштитна бариера. Овој период на колонизација е исклучително важен и многу зависи од исхраната на бебето. во текот на првите неколку месеци од животот, бидејќи најраните бактерии што доаѓаат во нивните црева имаат посебна предност во колонизирањето на нивниот внатрешен екосистем и во градењето на нивниот имунитет. Ако цревната бариера не е доволно добра или недостасува добра микрофлора, бебето реагира на храната како на туѓо тело и создава антитела против храната, што доведува до „алергии на храна“.

Давањето на пробиотици на вашето бебе по раѓањето може да обезбеди правилна колонизација на здрава микрофлора во нивните црева и да спречат алергии на храна кои се толку чести денес. Сите овие фактори укажуваат на тоа дека здравата стомачна микрофлора е од суштинско значење за здравјето и имунолошкиот систем на новороденчето и веројатно има и влијание врз целокупниот здравствен статус во подоцнежниот живот.

Многубројните испитувања со користење на пробиотици кај доенчиња покажаа ветувачки резултати во превенцијата и третманот на вообичаените болести како што се дијареја и алергија. Меѓу можните механизми на дејство е промовирање на неимунолошката бариера за заштита од цревата, која вклучува нормализација на зголемена цревна пропустливост. Друг можен механизам на пробиотичка интервенција е подобрување на имунолошката бариера на цревата, особено преку локалните реакции на имуноглобулин А (IgA). Еден од соевите за кој се правеле доста истражувања е L. Reuteri. Овој сој се покажа дека има многу бенефити за мали деца и доенчиња. Една студија покажа дека децата на возраст од 6 месеци до 3 години кои земале дополнителен L. Reuteri имале речиси една третина помалку случаи на дијареа и половина од респираторните инфекции. Друга студија сугерира дека L. Reuteri е одличен третман за инфантилни колики. Исто така било откриено дека подолга администрација го намалува и расипувањето на забите.

Прочитајте:  Ново истражување покажува колку вагиналното раѓање го нарушува телото на бебето

Д-р Владанка Стефановскаспецијалист инфектолог

PharmaS_Probalans_baby


Споделете со пријателите!