podocnici
Споделете со пријателите!

Зошто доаѓа до појава на подочници и кеси под очите?
Подочниците се многу чест естетски проблем бидејќи на лицето му даваат уморен изглед кој тешко се отстранува. Тие се голем проблем за многу луѓе бидејќи се многу изразени и тешко се кријат, поради што луѓето имаат големи проблеми на емотивен и на професионален план.
Подочници се појавуваат кај помладите, а вреќичките под очите обично започнуваат по 35-тата година од животот. Со текот на времето, поради дегенеративни промени, ќесите под очите често се поврзуваат со подочниците поради што е тешко да се најде разграничување помеѓу нив.
Подочниците најчесто се карактеризираат со темна боја, отеченост и пигментација под очите, кои можат да се изразат одделно или заедно. Најмногу се предизвикани од лошата циркулација и слаба лимфна дренажа, бавниот метаболизам, структурата и бојата на кожата. Нивниот развој зависи од генетиката, надворешните и внатрешните влијанија.
Ќесите под очите се предизвикани од повеќе причини, а претставуваат дегенеративни промени предизвикани од стареењето поради спуштање на лицето или пенетрација на масното ткиво од очната празнина. Кога ќе се изгуби поддршката на сврзното ткиво, масното ткиво што ја исполнува очната празнина продира нанадвор. Често има опуштеност на кожата под очите, што се гледа како вишок кожа и брчки. Понекогаш со овие промени се изразува и пигментацијата што доаѓа до израз при подолго изложување на сонце особено без заштита. Други фактори за појава на подочници и ќеси под очите се: алергиски болести (невродерматитис), болести на срцето и бубрезите, хипотироидизам, недостаток на сон како и генетски фактори.

Кои тераписки третмани може да ни помогнат при појава на подочници и кеси под очите?

За да третманот биде успешен важно е да се пронајдат причините и да се направи фамилијарна анамнеза. Понекогаш е потребно прво да се направат тестови за да се исклучат алергии, болести на срцето и бубрезите и тироидната жлезда. Се советува комбинација од различни третмани или методи за дејствување на сите причини за појава на подочниците а се со цел: зајакнување на циркулацијата и лимфната дренажа, отстранување на пигментацијата, развој на нов колаген и со тоа ја згуснување и затегнување на кожата под очите.
Кремите базирани на витамини А, Е, Ц и К се чини дека најдобро помагаат при пигментираните и стагнантни темни кругови. Внесување на додатоци на исхраната на база на витамини: Б7, Е, минерали цинк и селен, колаген и хијалуронска киселина помага за добро здравје на кожата. Исто така, постојат некои други процедури кои можат да помогнат; ладни облоги, масажа неколку пати на ден од внатрешниот агол на окото до надворешниот агол на окото како и задолжитрелна употреба на очила за заштита од сонце. Се вршат и бројни дерматолошки третмани: карботерапија, инјектирање на хијалуронска киселина, радио бранови, фракциони радио бранови, ласерска терапија, како и користење на приправки од сопствена крв, сопствено масно ткиво или други сопствени клетки израснати во лабораторија. Секако не треба да заборавиме на здравата исхрана, редовната физичка активност како и мирниот целовечерен сон.
Операцијата не е решение за подочниците, но може да биде опција. Со неа не делуваме на причинителите на подочниците, туку само го отстрануваме вишокот масно ткиво и кожа под очите. Ова резултира со затегнатост на кожата. Операцијата нема ефект врз циркулацијата и лимфната дренажа, но се препорачува за многу изразени вреќички под очите кои се поврзани со подочниците.

Прочитајте:  Обиди за поздрав живот или она кога вашето тело е против вас

 


Споделете со пријателите!