Метаболен синдром – како да се препознае и третира?!

Покачените вредности на триглицериди, крвен притисок и гликоза, како и прекумерна акумулација на масно ткиво во абдоминалната област, заедно со низок HDL холестерол формираат група на состојби кои колективно се познати како метаболен синдром.

Размислувате да земете Ozempic? Еве ги потенцијалните бенефити и ризици од употребата на лекот за слабеење кој стана хит во светот

Откако на пазарот се појавија лекови за намалување на телесната тежина како Ozempic, славните личности и социјалните медиуми побрзаа со промоцијата на неговите бенефити што доведе до рапидно зголемување на неговата потрошувачка. Но дали се тие безбедни и што треба да знаеме доколку сакаме да ја намалиме телесната тежина со земање на такви лекови.

Дебелина во детската возраст – здравствен проблем од епидемиски размери!

Бројни студии покажуваат значаен пораст на лицата што живеат со дебелина низ целиот свет а особено во развиените земји. За жал проблемот започнува уште во детството бидејќи статистиката покажува 4 кратно зголемување на обезните деца и адолесценти во изминатите 30 години во светот, а овој тренд го прати и Македонија.