Што се нерастворливи растителни влакна (фибер) и каков е нивниот ефект во нашиот организам?
Нерастворливите растителните влакна или т.н. фибер се несварливи за нашиот дигестивен систем, поради отсуството на соодветни ензими и тие поминуваат низ цревата без значителни промени. Поради фактот дека се целосно недигестибилни и нерастворливи, овој тип влакна воопшто не е извор на калории. Освен тоа, истите ја попречуваат работата на дигестивните ензими со што се успорува дигестијата на храната, особено на онаа богата со јаглехидрати. На тој начин се избегнуваат пиковите на шеќер во крвта, а потоа и наглите падови кои не прават да се чувствуваме гладни и се ризични по здравјето. Од истата причина фиберот може особено да биде корисен и кај лицата со дијабет, кои веќе имаат нарушена и отежната регулација на шеќер. Во превентивни цели, исхраната богата со фибер, значително го намалува ризикот од развивање на дијабетес тип 2. Поради ваквиот заситувачки ефект на влакната, но и со нивното стабилизирачко дејство врз нивото на шеќер, тие индиректно допринесуваат за намалување на гладот, а со тоа и на телесната тежина. Растителните влакна исто така ја подобруваат цревната перисталтика и го намалуваат ризикот од појава на најчестите дигестивни заболувања (дијареа и констипација). Во цревата, фиберот има улога на пребиотик, односно храна за цревната микрофлора која е клучна за добро цревно здравје и силен имунитет. Покрај тоа, бројни истражувања покажуваат дека растителните влакна може го намалат нивото на холестерол во крвта и покачениот крвен притисок.Вклучување на растителните влакна во секојдневната диета со цел слабеење?
Прекумерната телесна тежина е сериозен, глобален проблем кој е сè почест и кај нас. Истата сериозно го зголемува ризикот од низа заболувања како што се кардиоваскуларните заболувања, дијабетес тип 2, канцер и други. Промена на прехрамбените навики, соодветен внес на вода (2-3л на ден), намален внес на алкохол и прости шеќери, и засилување на физичката активност се клучни препораки со цел успешно слабеење. Кога станува збор за исхраната, комбинација на растворливи и нерастворливи растителните влакна при појадокот може значајно да помогне во процесот на слабеење. Прв очигледен ефект е нивното заситувачко дејство со што се намалува и чувството на глад. Од друга страна позитивното влијание кое го имаат на метаболизмот, перисталтиката на цревата и цревната микрофлора помага за забрзано разградување на храната и подобро искористување на внесените хранливи материи. Најдобри извори на растителни влакна се сметаат: јаболките, цитрусите, сојата, овесот, лененото семе, кајсиите, мешунките и др. Препорачаниот дневен внес на растителни влакна изнесува 20-25г.