naduenost-na-shto-mozhe-da-ukazhuva_image
Споделете со пријателите!

Запек, менструација, проблеми со варење и алергии на храна се некои од најчестите, и обично привремени причини за појава на наддуеност. Но кои други состојби може да доведат до надуеност
Околу 10-30% од популацијата страда од надуеност. Запек, менструација, проблеми со варење и алергии на храна се некои од најчестите, и обично привремени причини. Меѓутоа, ако овие состојби станат хронични, тоа може да биде знак на нешто полошо.

Еве што:

1. Инфекција на уринарниот тракт

Инфекција на уринарниот тракт (UTI) може да предизвика лицето да има потреба од често мокрење – понекогаш дури и веднаш по посетата на бањата. Оваа состојба се карактеризира со присуство на болка, притисок или надуеност.

Другите симптоми вклучуваат треска, гадење и повраќање. Отекувањето на абдоменот може да биде предизвикано и од сериозни инфекции на бубрезите.

2. Заболување на црниот дроб

Заболувањата на црниот дроб, што може да бидат предизвикани од употреба на алкохол, хепатитис Ц или карцином, доведуваат до акумулација на течност во организмот и надуеност. Последното може да биде поврзано со чувство на умор, лесно создавање на модринки или развој на жолтица. Доколку го забележите тоа, веднаш контактирајте го вашиот лекар.

3. Воспалително заболување на цревата

Воспалително заболување на цревата е состојба која главно влијае на дебелото црево и тенкото црево. Може да предизвика дијареја, болки во стомакот, па дури и надуеност. Студиите покажуваат дека луѓето со Кронова болест имаат поголема веројатност да развијат интолеранција на лактоза. Тоа, од друга страна, може да предизвика гасови кои предизвикуваат надуеност.

4. Дивертикулитис

Дивертикулитис е воспаление на малите џебови наречени дивертикулуми кои се развиваат на ѕидовите на цревата. Симптомите вклучуваат појава на ненадејна болка во долниот дел на стомакот.

Другите симптоми може да вклучуваат гадење, дијареја, запек и надуеност.

5. Карцином

Стомакот, панкреасот, дебелото црево, матката и јајниците се наоѓаат во абдоменот. Ако ракот се развие во кој било од овие органи, може да доведе до необјаснетa надуеност.

Во овој случај, треба да се консултирате со вашиот лекар што е можно поскоро.

6. Mентално здравје

Хроничниот стрес може да го зголеми нивото на кортизол и да го намали производството на дигестивни хормони, што доведува до лошо варење и надуеност

Прочитајте:  Како јогата може да ви помогне со артритисот

Споделете со пријателите!