Споделете со пријателите!

Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2020/2021 (47 недела, до 22.11.2020)
Во текот на 47-мата недела од 2020 година (од 16-22.11.2020), во Република Северна Македонија пријавени се 38 (I=1,8/100.000) случаи на групни пријави за заболени од грип/ заболувања слични на грип.

Бројот на регистрирани случаи во 47-ма недела е намален во споредба со минатата сезона (n=82) и со типичната сезонска крива (n=88).

Заболените се пријавени од 43 ЦЈЗ/ПЕ, во Дебар – 25, во Македонски Брод – 6, во Куманово – 5 и во Струмица  – 2.

Во однос на возрасната дистрибуција, 16 лица се од возрасната група од 15-64 години, а највисока инциденца (9,5/100.000) се регистрира кај најмладите, децата на возраст од 0-4 години.

Во текот на 47-ма извештајна недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ РСМ, нема пристигнати материјали за лабораториско тестирање на грип.

Кумулативни податоци

Во сезоната 2020/2021 вкупниот број на заболени изнесува 186[1] (I=9,0/100.000), 25,9% помалку во споредба со истиот период минатата сезона (n=251) и 58,2% помалку во однос на типичната сезонска крива (n=445).

Во однос на дистрибуцијата на заболените по возрасни групи, најголем број на заболени се пријавени во возрасната група која опфаќа најголем дел од населението (од 15-64 години) – 78 случаи (41,9%), а највисока инциденца (51,6/100.000) се регистрира кај децата на возраст од 0-4 години.

Од почетокот на сезоната 2020/2021, заклучно со 47-ма недела, во вирусолошката лабораторија на ИЈЗ РСМ пристигнати се 3 материјали од здравствените установи – од амбулантски и болнички лекувани пациенти за тестирање за присуство на вирусот на грип. Истите се со негативен резултат за присуство на инфлуенца вирусот…

Прочитајте:  Како изгледа првиот состанок на секој Хороскопски знак?

Преземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!