pileski-fahiti_image
Споделете со пријателите!

Фахити со пилешко е вистинскиот избор за ручек доколку уживате во зачинета храна 
Фахити е јадење карактеристично за мексиканската кујна, а најтипично е во комбинација со пилешко. Друга негова одлика е лутиот и зачинет вкус. За да добиете зачин по ваш вкус, експериментирајте и прилагодете ги количините по желба. Исто така, фахитите може да ги направите и вегетаријански, со додавање зеленчуци, како тиквици и модри патлиџани наместо пилешко

За пилешкото:

  • 600 – 700 г пилешки гради;
  • 1 ½ – 2 лажички мелен кумин;
  • 1 лажичка црвен пипер (лут, ако јадете луто);
  • 2 чешниња лук, истолчени;
  • ½ лажиче сол;
  • ½ лажиче свежо мелен црн бибер;
  • сок од половина лимон;
  • 2 – 3 лажици маслиново масло.

* Исечете го пилешкото на ленти, помешајте го со другите состојки и оставете го да се маринира додека ги сецкате и подготвувате останатите состојки. 

Останати состојки:

  • масло;
  • 1 голем кромид;
  • 2 – 3 пиперки (жолти и црвени бабури или обични зелени пиперки);
  • 1 лажиче кумин
  • сол.

* Исецкајте ги кромидот и пиперките на тенки резанки.

Загрејте малку масло, на јако, во грил тава и ставете ги лентите пилешко да се пржат, во еден слој. Одвреме-навреме промешајте ги.

Во друго тавче, исто така загреано на јако, во малку масло ставете го да се пржи кромидот, со зачините, без да го мешате многу, а по 2 – 3 минути и пиперките. не ги мешајте пиперките и кромидот често, гответе ги кратко, само малку да омекнат и да се заруменат по краевите. 

Веднаш послужете ги тортиљите со пилешкото и пиперките и кромидот и со овие додатоци:

  • варена пченка;
  • гвакамоли (или авокадо на резанки);
  • кисела павлака;
  • лут сос од халапењо пиперки;
  • сос од пржени домати

По желба, може да додадете и црн грав, свежи домати, крaставица или рендан кашкавал. 

* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано


Споделете со пријателите!