salata-od-potpecen-leb-so-domati-i-kozjo-sirenje
Споделете со пријателите!

Одлично предјадење за вашата првомајска трпеза кој се подготовува за половина час од кој за подготовка на салатата ви се потребни 15 минути и за печењето на скара 5 минути.

Рецепт за 4 до 6 порции (Порција: 200 gr.)

salata-od-potpecen-leb-so-domati-i-kozjo-sirenje_2Нутритивни факти – по порција:

– Калории по порција: 215
– Масти по порција: 14 gr.
– Заситени масти: 4.8 gr.
– Протеини попорција: 7 gr.
– Јаглени хидрати по порција: 17 gr.
– Растителни влакна по порција: 2 gr.

  • 3 средни домати, исечени на парчиња до2 cm
  • 1 мала главица коморач, ситно исечкан (доколку немате коморач, може замена целер)
  • 1/2 главица црвен кромид, ситно исечкан
  • 3 лажици екстра девственото маслиново масло
  • 2 лажици вински оцет
  • ½ лажичка сол
  • ⅛ лажичка свежо мелен црн пипер
  • 1 чијабата леб исечени на резниња (моче било каков некиснат леб, пр. лепиња)
  • 1 голема главица лук
  • 100 gr. козјо сирење, распарчено со рака
  • ½ китка свеж босилек, грубо искинат
  1. Ставете ги доматите, коморачот и црвениот кромид во голем сад. Изматете во помал сад 2 лажици маслиново масло, оцет, сол и црн пипер. Истурете половина врз зеленчукот, а другата половина од преливот оставете ја настрана за сервирање.
  2. Загрејте ја скарата. Со четка на лебот нанесете маслиново масло од двете страни. Печете ги парчињата леб 2 до 3 минути по страна или додека не добијат убава боја. Извадете го лебот од скарата и истријте го секое парче леб со лукче. Кога лебот ќе се излади малку исечете го на коцки.
  3. Додадете ги козјото сирење, коцките леб и босилекот во салата и прелијте со остатокот од преливот. Измешајте нежно за да се искомбинираат вкусовите.
Прочитајте:  Супа од печени моркови
Уживајте!


Споделете со пријателите!