Споделете со пријателите!
Одлично предјадење за вашата првомајска трпеза кој се подготовува за половина час од кој за подготовка на салатата ви се потребни 15 минути и за печењето на скара 5 минути.
Рецепт за 4 до 6 порции (Порција: 200 gr.)
Нутритивни факти – по порција:
– Калории по порција: 215
– Масти по порција: 14 gr.
– Заситени масти: 4.8 gr.
– Протеини попорција: 7 gr.
– Јаглени хидрати по порција: 17 gr.
– Растителни влакна по порција: 2 gr.
- 3 средни домати, исечени на парчиња до2 cm
- 1 мала главица коморач, ситно исечкан (доколку немате коморач, може замена целер)
- 1/2 главица црвен кромид, ситно исечкан
- 3 лажици екстра девственото маслиново масло
- 2 лажици вински оцет
- ½ лажичка сол
- ⅛ лажичка свежо мелен црн пипер
- 1 чијабата леб исечени на резниња (моче било каков некиснат леб, пр. лепиња)
- 1 голема главица лук
- 100 gr. козјо сирење, распарчено со рака
- ½ китка свеж босилек, грубо искинат
- Ставете ги доматите, коморачот и црвениот кромид во голем сад. Изматете во помал сад 2 лажици маслиново масло, оцет, сол и црн пипер. Истурете половина врз зеленчукот, а другата половина од преливот оставете ја настрана за сервирање.
- Загрејте ја скарата. Со четка на лебот нанесете маслиново масло од двете страни. Печете ги парчињата леб 2 до 3 минути по страна или додека не добијат убава боја. Извадете го лебот од скарата и истријте го секое парче леб со лукче. Кога лебот ќе се излади малку исечете го на коцки.
- Додадете ги козјото сирење, коцките леб и босилекот во салата и прелијте со остатокот од преливот. Измешајте нежно за да се искомбинираат вкусовите.
Споделете со пријателите!