noktite-gi-izdavaat-detskite-tajni_image
Споделете со пријателите!

Уникатните нови биомаркер тестови за присуство на алкохол и супстанци помага во откривањето дали и што прават децата и тинејџерите. Само 10 парчиња исечени нокти можат да им дадат одговор на родителите што нивните деца употребувале изминатите три месеци
„Со децата кои ние ги гледаме, се бориме да ја добиеме точната информација за она што навистина тие го прават“ – рече Мери Сајмон – Mary Simon извршен директор на Ресурсниот центар – Elevate Community. Добротворната непрофитна организација со мисија за промоција и поддршка на одговорноста и достоинството кај поединците, зајакнување на поединците и подобрување на заедницата наречена Елевејт – Elevate им помага на децата под ризик од повеќе проблеми во однесувањето, вклучувајќи употреба на супстанци, меѓу кои канабис, кокаин, амфетамин, опијати и алкохол. Тие тоа го прават по пат на биомаркер тест.

„Децата не се искрени. Родителите не знаат што се случува“ – истакнува Мери.

„Ние го откривме овој феномен кај ноктите“ – истакнува Дал Луис – Doug Lewis извршниот директор на Лабораториите за тестирање дроги во САД – United States Drug Testing Laboratories, Inc. – USDTL во Илиноис. „За многумина кои се на одвикнување, пребродувањето на одрекнувањето е првата фаза во успешното лекување“ – додава тој. Елевејт ги испраќа примероците во една американска приватна форензичка лабораторија од Чикаго која е пионер за овој вид тестирања.

noktite-gi-izdavaat-detskite-tajni_image2Биомаркер тестирањето нуди непобитна потврда за злоупотребата на супстанци кај одредена личност. За разлика од тестовите за урина, коишто може да покажат само тридневна историја, биомаркерите можат да покажат дали личноста користела нешто во изминатите три месеци. Ноктите се здробуваат и процесираат во машини. Луис вели дека неговата лабораторија процесира околу 500 примероци секојдневно. Потребни се само 24 часа за да се добијат резултатите.

Прочитајте:  Што е илеизам?

Како што ноктите растат, хемикалиите од супстанците се поврзуваат со кератинските влакна во рожните творби – косата и ноктите. На овој начин ваквите остатоци заглавени во ноктите, остануваат многу долг временски период. Тестовите на ноктите се покажа дека се поточни од тестовите на коса, затоа што одредени третмани на косата и фарбањето можат да влијаат на резултатот. Тестирањето помага во спроведувањето на програмите за превенција на употребата на супстанци кај младите, а се спроведува и кај возрасните на барање на судовите.


Споделете со пријателите!