lak-za-nokti-protiv-sto-menuva-boja-pri-kontakt-so-narkotici-za-siluvanje
Споделете со пријателите!

Со новиот лак за нокти, секој ќе биде сигурен и дискретно ќе може да го провери својот пијалак, едноставно промешувајќи го својот пијалак со прст
Четворица машки студенти од Државниот Универзитет во Северна Каролина – North Carolina State University се обидоа да стават крај врз силувањата со помош на дроги и да ги заштитат сите жени во светот. Инспирирани биле од желбата за заштита на нивните девојки и пријателки. Овие момци: Анкеш Мадан – Ankesh Madan, Стивен Греј – Stephen Gray, Тајлер Конфри-Малони – Tyler Confrey-Maloney и Тасо Вон Виндхаим – Tasso Von Windheim, измислиле лак за нокти наречен „Прикриени бои“ – Undercover Colors, којшто ја менува бојата кога ќе дојде во контакт со дрогите и опијатите користени за силување.

Целта им била да ги заштитат своите сакани, но и сите жени кои немаат никој во близина кој би ги заштитил – „Во САД 18% од жените се сексуално злоставувани во текот на својот живот. Тоа е речиси една на секои пет жени во нашата држава. Можеби никогаш нема да се дознае кои се тие… Но, тие можат да бидат нашите ќерки, нашите девојки и нашите другарки“ – истакнуваат пронаоѓачите на нивната страница.

lak-za-nokti-protiv-sto-menuva-boja-pri-kontakt-so-narkotici-za-siluvanje-1
Анкеш Мадан, Стивен Греј, Тајлер Конфри-Малони и Тасо Вон Виндхаим

Додека дрогите користени за силување – Date Rape Drugs (руфис – roofies, екстази – MDMA, шпанска мушичка, LSD итн.) најчесто ставани во пијачките, се многу често користени за овој злочин насекаде во светот, многу малку се прави за спречување и заштита од нив. Науката до сега речиси воопшто не се занимавала со пронаоѓање на ефикасна заштита од несвесното подметнување на овие дроги. Брилијантната идеја на Undercover Colors ја соединува модата со стилската практичност на лак за нокти и активни хемикалии кои реагираат во допир со одреден тип на дрога.

„Нашата цел е да измислиме технологија која ќе ги поттикне луѓето самостојно да се заштитат од овој тивок и грозоморен сè поприсутен криминал“.

Производите врз коишто работат овие истражувачи се наменети за сите луѓе, независно на полот, бидејќи секој може да биде потајно издрогиран, а потоа силуван и претепан. Сепак, пред сè наменет е за само-заштита на девојките. „Како наш прв производ, ние сме во фаза на развој на лак за нокти кој ја менува бојата кога доаѓа во допир со наркотиците користени за силување како што се: Кетамин, Хелекс и GHB. Со нашиот лак за нокти, секој ќе биде охрабрен и сигурен и дискретно ќе може да ја провери својата пијачка, едноставно промешувајќи го својот пијалак со прст. Доколку лакот за нокти ја менува бојата, знаеме дека нешто не е во ред“.

Со помош на овој лак за нокти и сличните технолошки пронајдоци, овие иноватори се надеваат дека ќе ги отстрашат потенцијалните сторители на вакви кривични дела, бидејќи сега постои ризик дека можат да бидат фатени на дело. „Како последица од ова, ние сакаме да го префрлиме стравот од жртвите на злосторниците“.

Овој лак е иновативен чекор напред кон поефикасен систем за превенција од силувања пред сè во баровите и за време на забавите. Компанијата што го произведува себе се нарекува „Првата модна компанија која работи за спречување на сексуални напади“. За да ги поддржите напорите за истражување и развој на оваа технологија и на слични пронајдоци за овој тип на заштита, може да помогнете со донација.

Прочитајте:  Зависноста од шеќер не влијае „само“ на дебелината, туку и на Вашето срце, мозок, па дури и сексуалниот живот

Споделете со пријателите!