nekolku-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-izgradite-samdoverba-kaj-vasheto-dete_image
Споделете со пријателите!

Она што може да изгради и во исто време да го уништи нечиј лик е неговата самодоверба – а тоа нешто што тој го учи од рана возраст.
Сите знаеме дека кога ќе започнеме да правиме нешто добро со самата намера , тоа е веќе половина направено, но тоа дефинитивно не важи за подигнување на децата. Односот и навиките кои ги гледаат од вас им овозможуваат на вашите деца да се развијат, и им влијаат врз целиот карактер. Она што може да изгради и во исто време да го уништи нечиј лик е неговата самодоверба – а тоа нешто што тој го учи од рана возраст. Како можете да бидете сигурни дека вашите деца ја имаат? Разгледајте ги овие неколку совети кои може да помогнат за да изградите самоувереност на вашите деца, а при тоа да сте сигурни дека ова не води до ароганција.

1. Уверето го детето дека неуспехот е нормална работа. Само кога ќе осознаат што е неуспех, тие можат да уживаат во задоволството од успехот. Дозволете им да го искусат неуспехот во животот. Ова ќе им ја наметне потребата да застанат на свои нозе, да ја истресат прашината од колената и да продолжат понатаму.

2. Направете да ја почувствуваат тежината на одговорноста, но не само за нивните сопствени дејствија. Дајте им некои од вашите одговорности за кои мислите дека можат да се справат – на пример, за период од една недела. Вие ќе ги надгледувате, но дозволете да го направат тоа колку и да се разликува нивниот начин од вашиот, тоа ќе изгради чувство за одговорност кај нив што ќе ги направи многу посигурни подоцна.

Прочитајте:  Зошто децата пелтечат?

3. Подтикнете ги да имаат високи цели во животот. Разговарајте со нив за нивните моментални цели и за оние кои ќе си ги постават во иднина. Откако ќе осознаете што сакаат, можете да ги инспирирате да се стремат уште повисоко. Објаснете им дека поставувањето на повискоа цел ќе им помогне да постигнат повеќе. Правејќи го ова исто така, вие бидете сигурни дека нивните цели не се невозможни.

4. Научете ги вашите деца да се изразат. Вклучете ги во семејните дебати и дајте им до знаење дека се цени нивниот став, иако ова не е единствениот начин но сепак ќе влијае за стекнување на самодоверба. Замолете ги да го читаат вашиот весник, текст кој ве интересира или книга. Ова е најлесниот начин да ги претворите во сигурни говорници.

5. Кажете им дека верувате во нивниот потенцијал. Секогаш кога забележите дека децата се чувствуваат лошо, кажете им дека се гордеете со нив, и дека се способни да постигнат нешто што сакаат. Ако вие имате вера во нив, тоа ќе ги мотивира многу.


Споделете со пријателите!