Placenta-Injuries-Found-in-Study-of-Pregnant-Women-with-COVID-19
Споделете со пријателите!

Придобивките од доењето ги надминуваат сè уште невидените ризици од доење со КОВИД-19, според врвните здравствени организации како Центрите за контрола и превенција на болести, се додека новите мајки кои ја имаат оваа болест преземаат мерки на претпазливост како носење маска и миење на рацете и градите пред доење.
Бремена жена (Celine Ng-Chan) во 10-та недела од бременоста била дијагностицирана со КОВИД-19. Тогаш, во Март, уште помалку се знаеше за тоа како корона вирусот влијае на бремените жени и нивните не родени деца.  Но, кога Нг-Чан, приватен учител во Сингапур, го родила нејзиниот син на почетокот на Ноември, веста која ја дознале била охрабрувачка и за Нг-Чан и за другите жени кои имаат или прележале КОВИД-19 за време на бременоста.

Новородениот син е без КОВИД-19 и се чини дека стекнал заштитни антитела барем привремено од болеста на неговата мајка, со тоа што родилката не била ковид позитивна за време на актот на раѓање.

“Мојата бременост и раѓањето се одвиваа без проблеми и покрај тоа што ми беше дијагностициран КОВИД-19 во првиот триместар, што е нај не стабилна фаза од бременоста. Јас сум многу благословена што го имам мојот син и тој се роди комплетно здрав”, рекла таа . „Сечувствувам олеснето дека моето искуство со КОВИД-19 конечно заврши сега.“

Се чини дека Некои антитела на COVID-19 може да ја преминуваат плацентата.

Иако мали до сега направените студии сугерираат дека КОВИД-позитивните мајки пренесуваат IgG антитела – типот на антитела кои што укажуваат на веќе прележан вирус на фетусот уште додека се наоѓал во телото на мајката.

Една статија направена во март која се однесува на шест жени кои биле позитивни на вирусот при породувањето, например, откриле дека пет од бебињата имале зголемено ниво на IgG антитела, иако ниту едно немало КОВИД-19. Сите жени носеле маски, и своите бебиња ги родиле со Царски рез во простории за изолација со негативен притисок и биле изолирани од своите деца веднаш по породувањето – постапка што неодамнешно истражување сугерираше дека е непотребна.

Прочитајте:  Пробиотици - спречување на есенски инфективни заболувања на природен начин

Ова исто така не е воопшто изненадувачки бидејќи се знае дека некои антитела од мајчиното млеко помагаат да се заштитат бебињата од разни болести како сипаници, додека тие се премногу мали за да примат вакцина.

Извештај за случај во октомври опишува и новороденче родено од мајка со асимптоматичен КОВИД-19, која имала IgG антитела, но имала негативен тест за КОВИД, демонстрирајќи „пасивен имунитет“ преку плацентата, пишуваат авторите. Ова е причината зошто одредени вакцини како пертусис и вакцина за грип се препорачуваат и за време на бременост, при што нивото на ИГ-Г антителата на фетусот се зголемува покасно во бременоста, особено после 36 г.с.

Потребни се повеќе испитувања за да се види како влијаат и други фактори, како што е интензитетот на заболувањето, во која гестациона седмица била бременоста кога се разболела мајката.  Една студија со 24 COVID-19-позитивни бремени жени.

Во мајчиното млеко исто така има детектирани антитела.

Се верува дека мајчиното млеко на мајки неодамна заразени со КОВИД-19 им нуди одредена заштита на новороденчињата. Една студија пред печатење во септември покажа дека од 37 примероци на млеко, во ниту еден не бил детектиран вирус, но сите имале антитела за кои се сметало дека го неутрализираат КОВИД-19.

Ова исто така не е воопшто изненадувачки бидејќи се знае дека некои антитела од мајчиното млеко помагаат да се заштитат бебињата од разни болести како сипаници, додека тие се премногу мали за да примат вакцина. Доењето е исто така поврзано со помал ризик од состојби, вклучувајќи дијабетес, астма, синдром на ненадејна смрт кај новороденчињата и некои гастроинтестинални заболувања.

Овие придобивки ги надминуваат сè уште невидените ризици од доење со КОВИД-19, според врвните здравствени организации како Центрите за контрола и превенција на болести, се додека новите мајки кои ја имаат оваа болест преземаат мерки на претпазливост како носење маска и миење на рацете и градите пред доење.


Споделете со пријателите!