bojata-na-menstrualen-ciklus-govori-za-vasheto-zdravje_image
Споделете со пријателите!

Секоја жена треба да биде свесна за карактеристиките во текот на овие денови од месецот, бидејќи промената на бојата на крвта може да открие многу за здравјето на жената и да биде сигнал за појава или присуство на проблеми.
Менструалниот циклус е многу важен и посебен период во животот на секоја жена. Некои минуваат лесно и тивко, додека други доживуваат непријатност и болка 7-8 дена месечно. И покрај разликите, присуството на менструација е показател за нормалниот тек на процесите во телото, со исклучок на периоди на бременост и менопауза. Сепак, секоја жена треба да биде свесна за карактеристиките во текот на овие денови од месецот, бидејќи промената на бојата на крвта може да открие многу за здравјето на жената и да биде сигнал за појава или присуство на проблеми.

7 работи што треба да ги знаете при промена на  боја на крварењето во текот на месечен циклус.

Розова боја. Би можело да  е индикатор за ниско ниво на естроген. Ако сте активен спортист, ова би можело да биде причината за розовата боја. Важно е да се биде внимателен, бидејќи ниското ниво на хормон може да влијае на развојот на остеопороза подоцна во животот.

Безбоен, светло розов циклус, „водени“ менструални циклуси. Ова може да биде предизвикано од недостаток на хранливи материи и витамини. Според некои научници, ова е сигнал за развој на рак, иако веројатноста за појава на карцином на јајцеводите е само 2%.

Темно кафеава или бургунд црвено. Ова може да значи дека дел од крвта е „заглавена“ во матката премногу долго. Нема простор за загриженост, ова се смета за нормална работа.
bojata-na-menstrualen-ciklus-govori-za-vasheto-zdravje_image1

Прочитајте:  Среќата со пари не се купува

Густо крварење со згрутчувањеМоже да укажува дека имате имате ниско ниво на прогестерон и високи естрогени. Ова обично не е причина за загриженост, но може да значи и хормонален дисбаланс или може да е показател за развој на фиброиди на матката. Направете го потребното истражување.

Сиво-црвеникава смеса. Ова може да биде сигнал за: СПБ (сексуално пренослива болест) и/или инфекција.

Темно црвено крварење. Оваа боја се смета за нормална појава. Но, треба да се напомене дека она што е нормално за една жена може да не биде случај за друга. Затоа, редовните прегледи се добра идеја.

Портокалова боја. Оваа боја е сигнал за инфекција. Може да се консултирате со вашиот гинеколог, особено ако крварењето е придружено со лош мирис и силна болка.


Споделете со пријателите!