makarons_image
Споделете со пријателите!

Макаронс освен тоа што се многу вкусни, познати се и по тоа дека се комплицирани за правење. Точно е дека може да не излезат мазни и подигнати, ама тоа не е причина да не пробате да ги направите. Како и да ги направите, секако ќе бидат вкусни, така што задолжително обидете се. 

  • 115 гр. мелени бадеми*
  • 230 гр. шеќер во прав
  • 2 лажици какао во прав
  • 144 гр. белки (од 3 или 4 јајца)
  • 70 гр. шеќер
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • малку сол

Фил:

  • 250 гр. маскарпоне
  • 2 лажици мед

* Најчесто за макаронси се користат лупени бадеми, но за овој рецепт се употребени нелупени, и тоа воопшто не влијае на вкусот или на текстурата на колачите. 

makarons_image2
Најпрво, просејте ги мелените бадеми, а доколку е потребно тоа направете го и со шеќерот во прав и какаото. Потоа измешајте ги убаво. 

Во длабок сад ставете ги белките, шеќерот, ванилата и солта и почнете да ги матите со миксер, со кратки паузи на секои 3 минути матење. Најпрво матете 3 минути на средна брзина, па 3 минути на малку поголема и уште 3 минути на најголема брзина. Со ваквата динамика на матење, белките ќе бидат цврсто изматени и ќе изгледаат суво.

Додајте ја мешавината со бадеми и почнете да мешате со гумена шпатула. Би требало сé да се измеша убаво со околу 40 движења, од долу, со префрлање, како да превиткувате алишта. Доколку забележите дека смесата е цврста и со врвови, треба уште да мешате. Ако земете малку од смесата со лажица и ја истурите назад, кога е добро измешана, истурениот дел прво стои, ама по неколку секунди полека се слева со останатиот дел. Доколку е потечна од тоа, смесата е премногу измешана и ќе биде тешко да се направат кругчиња.

„Печете ги макаронсите во рерна загреана на 150°C околу 16-18 минути“

Наполнете ја слаткарската вреќичка со смесата за колачите и направете кругчиња на подлогата или врз хартија за печење. Печете ги макаронсите во рерна загреана на 150°C околу 16-18 минути. Доколку лесно да се одвојуваат, тогаш знаете дека се испечени. Оставете ги да се оладат, па испечете ја втората тура. Од оваа смеса, излегуваат околу педесет макаронси. 

Прочитајте:  Галета од зелка и печурки

Во меѓувреме направете го филот. Филот може да биде различен, комплициран слаткарски крем, стопено чоколадо или џем. Во овој рецепт, филот е едноставен, направен од маскарпоне и мед. Кога колачите ќе се оладат, спојте ги со малку фил во средината. Може да се јадат веднаш, а добри се и следниот ден кога малку ќе омекнат. Чувајте ги во фрижидер.

* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано


Споделете со пријателите!