helicobalans-pharmas-komercijalen-tekst-filip-ackoski_image1
Споделете со пријателите!

Најчеста инфекција во светот е инфекцијата на желудникот со бактеријата Хеликобактер пилори, која наоѓа живеалиште кај 80-90% од луѓето во неразвиените земји

Што претставува бактеријата Helicobacter Pylori?

Една од најчестите инфекции во светот е инфекцијата на желудникот со бактеријата Хеликобактер пилори. Најновите медицински испитувања покажуваат дека оваа бактерија има живеалиште кај 80-90% од луѓето во неразвиените земји. Локализирана е во слузта над епителот на желудникот, каде има совршени услови за живот и до неколку децении. Инфекцијата со Хеликобактер може да се јави и кај децата од најрана возраст преку внесување на нечиста вода, овошје, зеленчук, односно преку фекално-орален пат. Поретко, бактеријата може да се пренесе и од човек на човек преку плунка, повратена содржина (орално-орален пат) или при евентуална интервенција со заразени и нестерилизирани ендоскопски инструменти.

Детектирање на бактеријата Helicobacter Pylori

  1. Преку крв – се откриваат антителата. Во одредени случаи кај некогаш инфицирани и излекувани пациенти, тестот може да биде позитивен иако пациентот повеќе не е инфициран;
  2. Преку столица – се открива антиген на бактеријата;
  3. Уреа издишен тест – со радиоактивен јаглерод (најретко користен тест);
  4. CLO тест – најсигурен тест со земање на тенко парче од желудник при гастроскопија (преглед со тенок флексибилен иструмент со камера, кој се пласира преку уста). Земеното ткиво се става на плочка и се докажува евентуалното присуство на бактеријата за кратко време. Со овој преглед се гледаат и сите други ирегуларности на хранопроводот, желудникот и дванаесетпалачното црево.

Симптоми

Голем број лица со инфекцијата немаат стомачни тегоби. Кога се присутни, најчесто се јавуваат болки во горните делови на стомакот, мачнина, надуеност, отежнато варење, некогаш и повраќање. Кога ќе дојде до настанок на улкус, т.е. чир, болките или чувството на печење во горните делови на стомакот се зголемуваат, често се јавуваат еден час или повеќе после оброкот и многу често во текот на ноќта. Овие симптоми најчесто се намалуваат или времено се отстрануваат со лекови кои го намалуваат или спречуваат лачењето на желудочната киселина.

Прочитајте:  Нова студија дознава дека Паркинсоновата болест е автоимуна болест

Лекување

При евентуалното детектирање на постоење на бактеријата, лекувањето е со т.н. тројна терапија. Оваа терапија подразбира третман со два различни антибиотика и инхибитор на протонска пумпа (ИПП намалува лачење на желудечната киселина). Тројната терапија трае две недели, а потоа се продолжува третман само со ИПП за одреден временски период. Доколку повторно имаме присуство на бактерија и покрај упорната терапија, а пациентот има тегоби, се повторува тројната терапија со замена на еден антибиотик, па дури и користење на четворна терапија. Еднаш кога ќе се ерадицира оваа бактерија, шансите за повторна инфекција се многу мали.

М-р фарм. Славјанка Спироска


Споделете со пријателите!