Внесете дел од турската кујна во вашиот дом
Оваа чорба е искомбинирана од два традиционални турски рецепти за чорба, многу е лесна освежителна и по малку киселкаста…- 2 шољи јогурт;
- 2 шољи вода;
- 1 јајце;
- 3 лажици брашно;
- 3 лажици ориз;
- 3 лажици путер;
- Суво или свежо нане;
- Малку црвен пипер;
- Сол.
Ставете го оризот во тенџере со 1 шоља вода и варете го додека не е скоро целосно сварен. Тргнете го тенџерето од шпорет, додадете ги втората шоља вода, јогуртот, јајцето и брашното и изматете сé заедно со вилушка или маталка, не ставајте сол сé уште за јогуртот да не се згрутчи.
Вратете го тенџерето на средно загреана рингла и мешајте постојано со дрвена лажица додека супата не почне да врие. Важно е да се меша постојано за јогуртот да не се одвои. Откако ќе зоврие, намалете ја малку температурата и варете ја супата уште десетина минути со повремено мешање. Пробајте го оризот, ако е целосно сварен може да ја тргнете супата од шпорет и да додадете сол, по вкус.
Во мало тенџерче или тавче стопете го путерот, кога ќе почне да чврчи тргнете го од шпорет и додадете го црвениот пипер и сувото нане, ако користите суво. Промешајте и истурете го врз чорбата. Послужете ја чорбата веднаш, со или без леб.
Наместо путер, може да употребите маслиново масло и откако ќе го промешате со црвен пипер да го понудите секој сам да си стави во својата чинија супа. За ова маслиновото масло е подобро, затоа што путерот се стврднува со ладењето.
Чорбава е убава и ладна, само во фрижидер прилично се згуснува.
* рецептите со во целост превземени од ситно сецкано