izdisete-vo-teretana
Споделете со пријателите!

Новите истражувања на португалските научници потврдуваат дека воздухот во просториите за вежбање е преполн со „разно-разни“ загадувачи. Во повеќе од 82% од фитнес центрите каде било спроведено тестирањето пронајдено е зголемено количество на испарливи органски материи, вклучувајки и формалдехид – Formaldehyde. Испарувањето на органските материи може да бидат причина на иритација на дишните патишта како и на појава на рак.

Комбинацијата на затворен простор и забрзаното дишење е причина за намалено количество свеж воздух, кој пак од друга страна ги разредува загадувачите, вели авторката на оваа студија Карла Рамос – Karla Ramos. Затоа, пред да започнете со вежбањето, „помирисајте“ го воздухот во просторијата каде што треба да вежбате; доколку не почувствувате мирис на застоен воздух или хемикалија, вашата теретана е веројатно ОК.


Споделете со пријателите!