botoks-kako-ublazuvac-na-migrenozni-bolki
Споделете со пријателите!

Лекот е и отров и лек,  разликата е во дозирањето.
Ако сте биле дијагностицирани со мигрена и често добивате мигренозни главоболки, можеби се прашувате дали има нешто што можете да го направите за нив да ги ублажите? Според Американската академија за неврологија, ботоксот е ефикасен и безбеден при лекување на хронична мигрена и други невролошки болести.

Луѓето го користат ботоксот за лекување и на прекумерно потење, мигрена, мускулни нарушувања и нарушувања на мочниот меур и дебелото црево.

Во последните 20 години, темел на нехирушката естетска медицина, а уште подолго наоѓа примена и во други гранки на медицината, особено во ортопедијата, неврологијата, педијатријата и гинекологијата. Иако е најпознат како третман за успешно “пеглање” на борите, ботоксот на различни начини може да се применува и за медицински цели.

Според експертите, тој има влијание врз нервните сигнали, попречувајќи го чувството на болка да стигне до центарот за болка во големиот мозок. Во некои делови од светот, ова тврдење е сериозно прифатено, па така во Велика Британија веќе се применува како третман за лица со хронична главоболка. Во некои нивни болници дури може да се добие дури и третман, регулиран преку здравственото осигурување. Ботоксот во мали дози може да биде особено лековит. Но, сеуште не е целосно испитано дали ова може да биде трајно решение за лекување на мигренозните напади.

Што всушност претставува ботоксот?

Кога луѓето кои имале мигрена главоболки користеле ботокс за лекување на нивните брчки, нивните главоболки значајно се подобриле. Па лекарите почнаа да го користат во третман за мигренозна болка.

Ботоксот се користи медицински за лекување на одредени мускулни состојби, а исто така и за козметички цели, за полесно отстранување на брчките со привремена парализа на мускулите. Тој е направен од невротоксин наречен ботулински токсин кој е произведен од бактеријата Clostridium botulinum.

Ботоксот е еден невротоксин, отров од бактерии наречени Клостридиум ботулинум. Тоа може да предизвика смртоносна реакција наречена ботулизам ако се најде во расипана храна, бидејќи ги блокира сигналите од нервите и ги парализира вашите мускули.

Прочитајте:  Пронајден лек кој ќе им го продолжи животниот век на кучињата

Лекарите уште многу одамна откриле дека ботоксот може да помогне да се изедначат брчките, бидејќи ги опушта лицевите мускули. Исто така, им помага на луѓето кои имаат тикови и грчеви.

Ботулинскиот токсин се инјектира во екстремно мали концентрации и функционира на начин што ги спречуваа сигналите од нервните клетки да стигнат до мускулите.

За да се соберат мускулите, нервите ослободуваат хемиски гласник, ацетилхолин (невротрансмитер), на раскрсницата каде што нервните завршетоци ги исполнуваат мускулните клетки. Ацетилхолинот се прикачува на рецепторите на мускулните клетки и предизвикува мускулните клетки да се соберат или рашират. Инјектираниот ботулински токсин го спречува ослободувањето на ацетилхолин, спречувајќи ја контракцијата на мускулните клетки. Ботулинскиот токсин предизвикува намалување на абнормалната мускулна контракција, овозможувајќи мускулите да станат помалку вкочанети.

Дали ботоксот работи за мигренозни главоболки?

Во една студија за возрасни кои примаат хронични мигренозни главоболки, инјектирањето на ботулинскиот токсин го намалува вкупниот број на денови каде била присутна главоболката. Тие, исто така, имале повеќе “кристално чисти” денови без болка – со секој следен месец тие пријавиле се повеќе такви денови. Во друга студија, речиси половина од луѓето кои го применувале ова, изјавија дека бројот на денови кога имале главоболка се намалил на половина!

Болка во вратот и главоболката се најчестите несакани ефекти кај луѓето кои имаат хронична мигрена.

Можеби ќе ви требаат околу 30-40 инјектирања, за да добиете еднаков број на секоја страна од вашата глава и врат. Ако имате мигренозна болка во едно одредено место, можеби ќе треба репетитивни инјектирања на тоа место.

Резултатите се веќе видливи 2-3 недели по првиот третман.

Популарноста на ботулински токсин продолжува секојдневно да се зголемува, со инјектирањето на козметички минимално инвазивен ботулински токсин.

Ботулински токсин во моментов се користи за лекување на повеќе од 20 различни медицински состојби!


Споделете со пријателите!