vitamin-d-kluchen-element-za-zdrav-rast-razvoj-na-vashite-deca_image1
Споделете со пријателите!

Дури 70% од населението во нашата климатска зона во зима се во дефицит од Витамин Д.
Ниското ниво на сончеви зраци кое го примаме во есенско-зимскиот период, како и фрапантниот податок дека дури 70% од населението во нашата климатска зона во зима се во негов дефицит, ме натера денешниот здравствен совет да го посветам на Витаминот Д.

„Витамин Д е познат имуномодулатор кој докажано го зајакнува имунолошкиот систем“

Витамин Д е неопходен за организмот уште од најрана возраст бидејќи ја помага апсорпцијата на калциум и фосфор од исхраната и на тој начин обезбедува здравје и правилен раст и развој на коските и на забите. Поради промените во животниот стил  и „животот во затворен простор“ денес на глобално има 4 пати повеќе случаи на рахитис (омекнување и деформирање на коските) отколку пред 15 години.

Покрај тоа витамин Д е познат имуномодулатор кој докажано го зајакнува имунолошкиот систем и помага во борбата против инфекциите преку негово учество во продукција на моноцитите и Т-лимфоцитите. Бројни истражувањапотрврдуваат  дека консумирање на витамин Д помага за намалување на воспалителните процеси при респираторните и гастроинтестиналните заболувања.

На крајот, потврдено е дека учествува и во изградбата и развојот на нервниот систем и мозокот, а помага и во превенција и третман на атопичен дерматит

Знаци кои упатуваат на сомнеж за недостаток на витаминот Д:

 • Деформитети на коските и низок раст;
 • Кариес;
 • Чести респираторни проблеми и инфекции;
 • Чешање на кожата и болки во мускулите;
 • Темна боја на кожа;
 • Изразено потење на челото;
 • Проблеми со варењето.

Покрај тоа, недостатокот на витаминот Д се поврзува и со појавата на срцеви болести, карцином, мултиплекс склероза, дијабетес, автоимуни заболувања и др.

Прочитајте:  Каде се крие стресот?

Како да се спречи недостатокот на витаминот Д:

 • Редовна изложеност на сончева светлина, при што секако во летниот период го избегнуваме периодот помеѓу 11-17 ч поради штетноста на УВ зраците.
 • Внесување на соодветна храна во која е присутен како про-витамин Д:
  • Риба (лосос, сардина, туна);
  • Месо (свинско месо);
  • Јајца (жолчка);
  • Млеко (полномасно) и млечни производи;
  • Печурки (шитаке).
 • Внесување на додатоци во исхраната. Витамин Д, познат како сончев витамин, може да се произведува во телото од внесената храна само како одговор на изложување на сонце и затоа е особено важно да се внесува дополнително во зимските месеци. Затоа мнозинството на педијатри и ортопеди советуваат:
  • Континуиран секојдневен внес на додатоци во исхрана со витамин Д во количина од 400 ИЕ од раѓање до крајот на првата година од животот. Поради синергистичкото дејство со некои пробиотици (L.Rhamnosus, LGG) во развојот на стомачниот имунитет најпрепорачувани се комбинирани капки: пробиотици + витамин Д.
  • Децата од втората до петтата година од животот како и во период на пубертет, во периодот од септември до мај треба да внесуваат додатоци во исхрана со витамин Д во количина од 400 ИЕ еднаш на ден. Со оглед на заедничкото дејство во градење на мисловните процеси и имунитетот најдобра е употреба на комбинирани препарати на витамин Д и омега-3 масни киселини.

Споделете со пријателите!