bolka-vkochanetost-vo-predelot-na-vratot-problem-shto-se-pochesto-se-diskutira_image
Споделете со пријателите!

Далеку почест отколку што мислиме – нешто повеќе за Цервикобрахијалниот синдром
Цервикобрахијалниот синдром,исто така познат како цервикобрахалгија – кога поместувањето на главата станува болно. Во оваа состојба постои болка и вкочанетост во цервикалниот регион на ‘рбетот. Може да настане како резултат на повреда, па дури и поради пролонгирани периоди на стрес. 

„Цервикобрахијалниот синдром е далеку почест отколку што мислиме. Повеќе информации за овој проблем што се често се дискутира.“

Болка во пределот на вратот, која потоа се спушта по ‘рбетниот мозок, се додека не стигне до рацете, па се до прстите. Сепак, погрешно е верувањето во врска со оваа состојба, дека само спортисти може да страдаат од овој синдром. Ризик фактори како што се стрес, хронична анксиозност па дури и артритис, доведуваат до овој вид на болно нарушување. Цервикобрахијалниот синдром главно е фокусиран на ‘рбетниот столб.

Вообичаено е дека инфламаторниот процес започнува во ‘рбетниот столб и ги афектира рамената, рацете, па дури и торзото.

Тоа не е само едноставен случај на истегнат мускул. Тоа е многу повеќе.

Која е причината за појава на цервикобрахијален синдром?

Најчесто се должи на трауматски повреди или некои активни воспалителни процеси.

Трауматски повреди:
Како што споменавме, една од главните причини за цервикобрахијалниот синдром е повредите што произлегуваат како последица на траума или спорт. Дислокациите, фрактурите, обично се едни од главните причини. Истовремено, пролонгиран период на стрес, исто така, може да доведе до овој проблем.

Воспалителни процеси:
Од друга страна, луѓето погодени од дегенеративни болести како што е артритисот, исто така може да развијат цервикобрахијален синдром.

Кои се симптомите?

Сигурно сте слушнале некој да каже: „Тоа е како да сум бил избоден со нож во задниот дел на вратот. Нешто многу болно“ На некој начин, тоа е нешто слично. Разликата е во тоа што, покрај оваа централна фокусна точка, болката се шири и во други делови на телото во форма на многу интензивна топлина. Исто така, во прилог на ова се карактерични интензивни грчеви, мускулна слабост, пецкање или чувство на интензивен студ или топлина. Во исто време, можно е овие симптоми да бидат пропратени и со главоболка, вкочанетост во пределот на вратот, вртоглавица па дури и гадење.

Речиси секое движење е придружено со интензивна непријатност.

bolka-vkochanetost-vo-predelot-na-vratot-problem-shto-se-pochesto-se-diskutira_image1

Кои третмани постојат?

Цервикобрахијалниот синдром бара високо персонализиран третман што може да го понудат само здравствените работници. На прво место, неопходно е да се користат точни лекови како би можело успешно да се намали воспалението.

Прочитајте:  Храна која ќе ве исполни со енергија

НЕОПХОДЕН Е ОДМОР! Се препорачува да се одморите на грб со афектираната раката веднаш зад вашата глава. Физиотерапијата игра улога во борбата против болката и враќањето на движењето кон екстремитетите. Друга многу соодветна техника е топлинската терапија. Топли тушеви, па дури и масажи со рузмарин и алкохол се многу ефикасни за олеснување на симптомите.

Цервикобрахијалниот синдром има добра прогноза!

Што значи ова? Тоа значи дека луѓето со добра клиничка историја имаат природна тенденција за подобрување во рок од четири до шест недели. Без сомнение, ова е суштински проблем кај пациентите со некоја форма на ревматизам или артритис. Кога се соочуваат со хронични болести, нормално е да се доживеат некои периоди на подобрување, измешани со недели на интензивна непријатност (релапси). Доколку страдате од некои од овие непријатности, морате да сториме сé што е можно за да водите здрав начин на живот. За пациенти со посложени симптоми, можно е да се разгледа оперативен третман како најдобра за нив опција и солуција.

Урамнотежена исхрана, редовно вежбање, намалена анксиозност и следење на фокусните точки на стрес се особено корисни !


Споделете со пријателите!