Направете еден брз тарт со тиква за викенд уживање
Искористете ја уште малку сезоната на тикви и направете го овој брз тарт, во кој тиквата е тенко исечена за лесно да се испече, и само малку зачинета и со малку шеќер, за да се почувствува нејзиниот карактеристичен вкус.- 1 шолја брашно (од кои 1 лажица пченкарно, а останатото бело и интегрално грахам брашно);
- ½ лажица шеќер;
- 60 г путер, ладен, исечен на коцки;
- 2 лажици павлака;
- 2 лажици ладна вода (или колку е потребно).
Измешајте ги брашното и шеќерот, па додајте ги коцките путер и мешајте со прсти или со блендер за тесто додека не се направат зрнца. Додајте ја павлаката и една по една лажица ладна вода и мешајте го тестото сé додека не успеете да ги споите зрнцата во топка тесто. Тестото може да се направи и неколку дена однапред и да стои во фрижидер додека не ви притреба, или да се замрзне на подолго време. Засега оставете го во фрижидер, завиткано во кеса или поклопено во ванглата, додека ја подготвите тиквата.
Излупете ја тиквата, исчистете ја од семки и исечете ја на тенки резанки. Развлечете го тестото со сукало, врз малку побрашнета површина и префрлете го во плитко тавче или развлечете го врз хартија за печење, па заедно со хартијата ставете го во големо тавче.
Наредете ги тенките парчиња тиква со мало преклопување. Во мал сад измешајте 1 лажица темно кафеав шеќер со малку мелени цимет, каранфилче и пимент и посипете ја тиквата со тоа. Преклопете ги краевите од тестото врз филот, правејќи фалти. Можете тестото да го премачкате со млеко и да го посипете со кафеав шеќер. Ставете го тартот да се пече околу 20-25 минути, во рерна загреана на 175°C, или додека тиквата не е малку омекната, а тестото заруменето.
* рецептите со во целост преземени од ситно сецкано