misteriozna-bolest-se-rashiri-niz-kina-ushte-tri-drugi-aziski-zemji_image
Споделете со пријателите!

На 11.03.2020 генералниот секретар на СЗО прогласи пандемија на COVID-19.
Тестирани се вкупно 8.161 материјал во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање за присуство на SARS-CoV-2. Регистрирани сe вкупно 1.038 нови позитивни случаи од 26 градови во државата (Табела 1). Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (n=414; 39,9%) и Штип (n=149; 14,4%).

Табела 1. Дневна дистрибуција на заболени од COVID-19 по ЦЈЗ/ПЕ, РС Македонија, 13-19.07.2020

Град Број на заболени Починати
Скопје 414 18
Штип 149 1
Свети Николе 82
Тетово 78 6
Гостивар 67 4
Куманово 49 2
Струга 40 3
Дебар 21
Кичево 19 3
Битола 19
Охрид 18 2
Радовиш 15
Кочани 12
Прилеп 10 3
Демир Хисар 7
Гевгелија 7
Струмица 7 1
Пробиштип 6
Кратово 4
Кавадарци 3
Велес 3
Ресен 2 1
Крива Паланка 2
Крушево 2
Виница 1
Вкупно 1.038 44

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица од 40-49 години со 220 (21,1%) позитивни. Поголем број на заболени се регистрира и кај лицата на возраст над 60 (n=214; 20,6%), 30-39 (n=205; 20,4%) и од 50-59 години (n=204; 19,7%). Најмал број е регистран кај децата од 0-9 (n=23; 2,2%) и 10-19 години (n=36; 3,5%).

Во однос на дистрибуцијата по пол, пријавени се 583 (56,2%) лица од женски и 455 (43,8%) од машки пол.

Од случаите кои се епидемиолошки истражени (n=931; 89,7%), регистрирани се 88 (9,5%) хоспитализирани, а кај 275 (29,5%) лица е регистрирано присуство на коморбидитети.

Од вкупниот број на нови случаи, 360 (38,6%) имаат контакт со потврден случај. Регистрирани се 12 лица со историја на патување (во последни 14 дена).

По добиени два негативни теста за присуство на SARS-CoV-2, како оздравени се водат 545 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување.

Прочитајте:  Состојба со грип во Република Македонија, сезона 2015/2016
до 42та недела

Пријавени се 44 смртни случаи од 11 градови (Табела 1). Најголем дел од случаите се на возраст над 60 години (n=36; 81,8%). Од починатите, 41 биле хоспитализирани, а 3 починале во вонболнички услови. Коморбидитети се регистрирани кај 35 починати лица.

Кумулативна состојба со COVID-19 во Република Северна Македонија

Заклучно со 19.07.2020, пријавени се вкупно 9.249 случаи на COVID-19 (I=445,2/100.000).

Според место на постојано живеење/повремен престој, случаи на COVID-19 се регистрирани во 34 градови/ЦЈЗ низ државата. Најголем дел регистрирани во Скопје, Тетово и Куманово, додека највисок морталитет се регистрира во Струга, Тетово и Куманово. Од градовите каде што е регистриран поголем број на случаи највисок леталитет се регистрира во Струга.

Согласно последните податоци објавени од СЗО, заклучно со 20.07.2020:

 • Број на потврдени случаи на глобално ниво – 14.348.858 (229.780 нови)
 • Број на смртни случаи на глобално ниво – 603.691 (5.111 нови)
 • Број на зафатени земји/ територии – 214

Регион на СЗО Америка

 • Потврдени случаи – 7.584.675 (133.573 нови)
 • Смртни случаи – 309.309 (3.107 нови)

Европски Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 3.079.218 (17.145 нови)
 • Смртни случаи – 207.535 (490 нови)

Регион на СЗО Југо-источна Азија

 • Потврдени случаи – 1.436.141 (44.734 нови)
 • Смртни случаи – 34.388 (845 нови)

Источно-Медитерански Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 1.387.295 (12.792 нови)
 • Смртни случаи – 34.686 (460 нови)

Афрички Регион на СЗО

 • Потврдени случаи – 597.223 (18.132 нови)
 • Смртни случаи – 9.691 (145 нови)

Регион на СЗО Западен Пацифик

 • Потврдени случаи – 263.565 (3.404 нов)
 • Смртни случаи – 8.069 (64 нов)…

Превземено од: Институт за јавно здравје на Република Македонија

Прочитајте повеќе»


Споделете со пријателите!