sinestezija-koja-e-razlikata-pomegju-mozokot-na-sinestetot-nesinestetot-2-del_image
Споделете со пријателите!

Синестезијата е состојба во која стимулацијата на една сензација (на пример, звук) предизвикува друга сензација (на пример, гледање боја). На пример, некој синестет може да гледа зборови во бои, звуците за него може да се обликуваат или мирисањето може да предизвика чувство на допир во некои делови од телото.
Се смета дека синестезијата се должи на хиперконекција на центри на мозок (пример, во хиперконекција во графем-областа и области задолжени за обработка на информации за боја, или кога се чувствува вкус на музиката би била помеѓу аудитивниот кортекс и густативниот  дел и сл.).

Која е разликата помеѓу мозокот на синестетот и несинестетот?

Сепак, синестезијата е многу неистражена појава, а нејзината причина сè уште се полемизира.

Аргентинското танго изложува неколку релевантни карактеристики што го прават особено корисно за изучување на на синестезија.

Прво, овој танц помага да се разбере односот помеѓу сензорните и моторните домеини, со оглед дека танго музиката и танцот зависат едни од други. Всушност, многу звуци што се појавуваат во музичките композиции беа воведени со цел да се „опишат“ движењата што некои танчери ги создале додека импровизираат (Отеро, 2009).

Повеќето синестети имаат синестезија од кога се родени, од кога знаат за себе, и таа не е поврзана со други невролошки заболувања или нарушувања, па се смета дека постои ген одговорен за наследување на синестезија.

Второ, танго е и импровизиран танц и повеќето движења на едниот член на парот (следбеникот) се препраќаат на ознака што ја испушта другиот (лидерот). Конечно, при стекнувањето експертиза за танго се одвиваат различни процеси на учење; на почетокот, новите танчери треба да добијат темелно тренирање на држењето на телото, чекорите, движењата, рамнотежа и ознаките; подоцна, тие вежбаат во милонгите – местата каде луѓето се собираат заедно за да танцуваат танго.

 Оваа втора фаза претставува нов процес на учење што подразбира

  • имплицитно учење на непознати движења;
  • вежбаат со различни партнери кои покажуваат разновидно ниво на стручност;
  • емоционални и мотивациони фактори и
  • социјални интеракции.
Прочитајте:  5 Медицински заблуди во кои многумина сè уште веруваат

Точно, концептуалното знаење за чекорите и фигурите обично доаѓа од набудување на други (природно учење) заедно со вербален опис на името на одредено држење. Важно е да се забележи дека следбеникот често танцува со затворени очи и оди наназад. Како што е објаснето погоре, отсуството на визуелен влез има последици над рамнотежата, фактор што додава сложеност на анализата на нервните мрежи кои учествуваат во овој вид синестезија. Другите елементи како музика, мирисот на партнерот, контакт со неговото/нејзиното тело, перцепцијата на движењето на лидерот и пропоциптивната свест на следбеникот, формираат унифициран контекст во кој природата на индукцијата на одредено движење е скриена и се основа точно на синестезија.

Повеќето синестети имаат синестезија од кога се родени, од кога знаат за себе, и таа не е поврзана со други невролошки заболувања или нарушувања, па се смета дека постои ген одговорен за наследување на синестезија. Некои истражувања покажуваат врска помеѓу аутизмот и синестезијата, земањето лекови и повредi на мозокот (ова не важи за „конгенитална“ синестезија, кои се најмногу). Лековите, како што е ЛСД, предизвикуваат синтестеички искуства.

Синестезијата може да биде важна во процесот на учење, па затоа некои истражувачи веруваат дека некои аспекти на синестезија можат да се практикуваат во несинестезија преку здружување и дека тоа би можело да има позитивен ефект, на пример, врз процесот на меморија. Многу одлични уметници се сметаат за синестети, па затоа овој феномен е значаен во развојот на креативноста. Во литературата, синестезијата е стилска фигура која го опишува квалитетот на една сензација со помош на друга сензација, „медена песна на сирените“, итн. Синестезијата не се смета за нарушување, ниту се смета за болест, па ако од овој текст разберете дека сте синестет, немате за што да се грижите освен да уживате во необичните искуства на светот околу вас.


Споделете со пријателите!